Великобритания вижда светлина в края на тунела

Решението за пътуванията ще се вземе след няколко седмици

Великобритания е напът да смекчи карантинните мерки в съответствие със своята пътна карта. Това каза здравният министър Мат Ханкок, след като обяви, че половината от всички пълнолетни граждани са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

“Нищо не показва, че няма да можем да постигнем напредък, както е предвидено в пътната карта”, заяви Ханкок по телевизия “Скай нюз”. Попитан за заплахата от трета вълна на разпространение на коронавируса в Европа и какво може да означава това за Великобритания, той отговори, че правителството ще бъде бдително да защитава страната. Увеличаването на заразяванията в Европа може да провали плана на Великобритания да възобнови пътуванията, което би могло да стане на 17 май.

Очаква се правителството да каже повече на 12 април, а Ханкок потвърди, че решението за пътуванията трябва да се вземе след няколко седмици, не сега. “Ще видим какви са равнищата у нас и в чужбина и въздействието на новите разновидности, за да разберем дали е безопасно да предприемаме този ход”, каза министърът.

По данни на британските власти 26,85 милиона души в страната са получили първа доза ваксина срещу COVID-19. Вчера беше съобщено за 96 починали в рамките на 28 дни от даване на положителна проба за коронавирус. Ден по-рано бяха отчетени 101 смъртни случая. Регистрирани са 5587 нови заразявания с вируса, което е увеличение в сравнение с 4802 предишния ден.

Снимка: Риа Новости