Вицепрезидентът се срещна с новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците

Условията за бежанците в България в ситуация на пандемия обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и новият представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) у нас Нарасимха Рао Нилагири Лакшми на среща на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът Йотова е изтъкнала, че грижата за бежанците в настоящата криза е още по-необходима, за да се гарантира и сигурността на българските граждани и да се предотврати насаждането на страхове и ксенофобски настроения.

На срещата е бил обсъден и въпросът с ваксинацията на бежанците. Тяхната група не е изрично посочена в Националния ваксинационен план, се отбелязва в съобщението.

Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми са се ангажирали, когато ограничителните мерки позволяват, да посетят бежански центрове в страната, за да се запознаят с проблемите на място.

Представителят на ВКБООН е подчертал, че са необходими повече програми за интеграция на бежанците в България. Пандемията от Ковид-19 се е отразила и върху трудовата реализация на получилите закрила, е отбелязал той.

Тема на разговора са били и непридружените малолетни и непълнолетни лица, които пристигат на територията на България, и полаганите за тях грижи. Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми са обсъдили нелегалните влизания в страната и нерешения на международно ниво проблем с каналджийството.

„Европейският съюз все още не е постигнал единни правила за убежището и миграцията, не е осъществена и реформата на Дъблинския регламент, според който най-голямата тежест пада върху страните на първа линия на прием“, е посочила вицепрезидентът.