Владислав Горанов отново цъфна като лице на ГЕРБ, Божков веднага го захапа във фейсбук

За нас сегашният модел на данъчната система се е доказал като работещ, особено през периода на икономическите последствия от COVID пандемията. Не смятаме, че през следващите години трябва да се правят съществени изменения в данъчната политика и категорично ще отстояваме запазването на сегашните нива на данъците и неповишаването им.

Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов по време на среща с КНСБ, на която бяха представени основни акценти от предизборната програма на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Novini.bg. В срещата от името на ГЕРБ участваха още Томислав Дончев, Деница Сачева, проф. Костадин Ангелов и Росен Желязков.

Нека припомним, че Владислав Горанов беше низвергнат миналата година по време на антиправителствените протести с аргумента, че трябва да се потушат обществените съмнения за скрита близост между управляващите и ДПС.

Горанов все още се проверява от прокуратурата заради чуждия апартамент, в който живее безплатно.

Именно затова беше изключително странно, че Горанов се появи в компанията на действащите членове на кабинета на публично събитие, организирано съвместно от ГЕРБ и синдикалната организация КНСБ. Срещата беше важна, тъй като беше свикана под анонса, че ще бъдат представени основни акценти от предизборната програма на партията. Голямата изненада дойде, когато вместо действащия финансов министър Кирил Ананиев, да говори за финансовите приоритети на ГЕРБ излезе Горанов. А той дори не е кандидат-депутат от партията, за разлика от Ананиев, който оглавява пернишката й листа, пише Сега.

„Защо правя този анонс? Защото сме свидетели на един нестихващ дебат по отношение на структурата на облагането на доходите на физически лица. Това, което редовно анонсира КНСБ – желанието за въвеждането на необлагаем минимум – е добра тема и тя е свързана с намаляване на данъци, но много други политически партии анонсират дебат за въвеждане на прогресивно облагане, което неминуемо означава удвояване на данъците на средната класа – нещо, което според нас е неправилна и неподходяща мярка в условията на икономическо възстановяване“, посочи Горанов.

„Що се отнася до дебата за необлагаемия минимум, той винаги може да бъде на дневен ред, но трябва да се има предвид позицията, от която тръгваме – България е сред държавите с най-ниска преразпределителна роля и когато говорим за данъчната система, всяко отстъпление от държавата трябва да намери място и в отстъпление от задачи, които се възлагат от публичния сектор и затова този дебат не може да бъде проведен само от едната страна на уравнението. Но иначе това, което виждаме през следващите няколко години при едно стабилно управление, е допълнително приобщаване към най-близкия кръг на интеграция“, подчерта Владислав Горанов.

„Последните месеци ни показаха, че здравето е най-ценното. Нещо, което като че ли бяхме забравили. Най-важното, по което ще работим, е българските граждани да бъдат здрави, а не излекувани.“ Това заяви на срещата здравният министър и мводач на листите за Варна и Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов уточни, че ГЕРБ предвижда увеличаване на заплатите на работещите в здравеопазването, като това ще стане чрез увеличаване на клиничните пътеки в условията на конструктивен диалог с представителите на съсловните организации.

Основни причини за смъртност в нашата държава са сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните болести. Длъжници сме към хората с инсулти, усилията ни ще са насочени към програми за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп чрез т.нар. златен час, реформа в спешната помощ, увери проф. Ангелов.

„Въвеждаме и няколко нови профилактични програми за намаляване на смъртността от онкологични заболявания. По всичко това вече се работи. Въпреки че беше криза ние стартирахме здравната информационна система. Вече е факт електронната рецепта“, поясни проф. Костадин Ангелов.

В същото време Васил Божков мигновенно реагира на публичната поява на Горанов и веднага „захапа“ бившия финансов министър с думите:

“Гешев измрънка пред Европа, че е разследвал Бойко Борисов за записи, къщи в Барселона и нощни шкафчета. Всичко било наред. Нито дума за сигнала ми, в който със свидетели, факти и доказателства се разкрива най-големия рекет в България. Сигнал, който ще вкара Борисов, Менда и Горанов в затвора. До момента не е разпитан нито един свидетел, не са потърсени нови факти и доказателства. Никой от прокуратурата не е потърсил и мен. Могат да пращат групи, за да се опитат да ме закарат силово в България, а не могат да пратят двама прокурори да ме разпитат по случая. В резултат на всичко, един от главните замесени в това престъпление Влади Горанов се върна в политиката.

Да спрем лъжата сега.

#БъдетеСмели”