„Галъп“: Разделената опозиция помпа сили на ГЕРБ

Кадър: Bulgaria On Air

Възрастните няма да гласуват, страхуват се от епидемията, предрече Първан Симеонов

Разделената опозиция дава шанс на ГЕРБ и позволява управляващата партия да укрепне и да възвърне политическата си форма. Така анализира предизборната ситуация изпълнителният директор на агенция “Галъп“ Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Политологът посочи, че в България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. А последното проучване на „Галъп“ показва увеличаване на разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП – в полза на ГЕРБ.

„Проблем е да се определи кой е на трето място – Слави Трифонов или ДПС. „Демократична България“ е позагубила инерцията от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание.

Около и над ръба са още две формации – на г-жа Мая Манолова и ВМРО“, заяви Симеонов в студиото на „България сутрин“.

По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата – „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“, „Възраждане“, АБВ, „Републиканци за България“, „Атака“…

„В състезанието за парламента в момента са 7 формации – 5 + 2. Избирателната активност се очаква да е по-ниска заради коронавируса.

По-възрастните хора повече може да се притеснят и въздържат от гласуването. Коронавирусът повлиява в негативен план на опозицията.

Очакваме около 3 млн. избиратели да излязат. В България не се гласува малко“, каза още политологът.

Според Първан Симеонов формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни са и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС, стана ясно от думите му.

„От „Демократична България“ могат да очакват подкрепа от чужбина. Възможно е от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов.

ДПС също се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Вотът в чужбина в солидна част е и вот от Турция. Официално Анкара много топло се отнася вече към ДПС“, обясни Симеонов.

„Напоследък предпочитаме личности, това се е превърнало в клише. Хората не четат особено програмите. Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така – „Ще направим“, „Ще изпълним“.

Борисов и до ден днешен е разказвач – това е неговата прословута комуникационна способност“, подчерта той.

Симеонов призова здравните власти да не прибягват до нови ескалации на мерките и истерични затваряния.