Дисквалифицираха Беларус от Евровизия

Песента „Я научу тебя“ беше отхвърлена заради оплаквания, че е подигравка с протестите срещу Лукашенко

Беларус е дисквалифициран от участие в Евровизия заради втора песен, за която се смята, че нарушава правилата на конкурса, съобщи BBC News, предава fakti.bg.

Страната беше помолена да представи нова песен преди две седмици поради опасения, че участието им има политически подтекст.

Но повторно подадената песен, изпълнена от същата група, се оказа също толкова неприемлива, колкото и първата.

Групата „Галаси ЗМеста“, е известна с подигравките срещу антиправителствените протести, които задава чрез твоиреството си.

Мащабни демонстрации се проведоха в Беларус миналата година, след като Александър Лукашенко заяви победа на оспорвани президентски избори.

Ето защо огранизаторите на конкурса бяха принудени да дисквалифицират Беларус от тазгодишното издание на песенния конкурс.

И двете песни, предложени от групата „Галаси ЗМеста“, са в нарушение на правилата и Беларус е пропуснал срока за представяне на предложение и няма да участва.

Първата песен на „Галаси ЗМеста“ „Я научу тебя“ („Ще те науча“) беше отхвърлена на фона на оплаквания, че текстът се подиграва с масовото протестно движение срещу дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко.

След критиките беше предложена втора песен, но сега и тя е отхвърлена от представителите на Евровизия.

Европейският песенен конкурс ще се проведе от 18 до 22 май в Ротердам, Нидерландия.

Председателят на националната държавна компания за радио и телевизия на Беларус, която е член на Евровизия, Иван Ейсмонт нарече решението на организаторите за отстраняване на Беларус политически мотивирано. Ейсмонт изтъкна, че „Галаси ЗМеста“ са влезли в историята и според него Беларус е спечелила този конкурс на Евровизия, предаде ТАСС.