Днес е Месопустна Задушница

Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост. Утре е последният ден, в който вярващите могат да ядат месо, с което започва подготвителната седмица преди началото на поста. В дните до Сирни заговезни е разрешена консумацията на млечни продукти. Днес в храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали.

Столичната община осигурява допълнителен транспорт до гробищните паркове в града.

В Плевен са осигурени четири допълнителни коли по линия номер „11“. Автобусите тръгват в 08:45 ч. от начална спирка. Обратният курс е в 10:30 ч.

Извънредна автобусна линия за Задушница ще бъде пусната и в Кюстендил. Тя ще тръгне от спирката на пазара до новия траурен парк в 10:20 ч. Цената на билета ще бъде 1 лев.

За улеснение на хората, община Перник ще осигури безплатен транспорт до Централния гробищен парк в града и до гробищния парк в квартал „Мошино“. Автобусите за Централния гробищен парк ще тръгват от спирката при Централната ремонтна база на всеки 30 минути от 8:00 ч. до 14:30 ч. В обратната посока – до спирка „Шахтьор“,  първият курс ще бъде в 8:30 ч., а последният – в 15:00 ч.  Автобусите за гробищния парк в квартал „Мошино“ ще тръгват от спирката при бл. №91 на ул. „Рашо Димитров“ на всеки час от 8:00 ч. до 14:00 ч. В обратната посока първият курс отново е в 8:30, а последният ще бъде в 14:30 ч. Във  всички останали редовни линии, които ще се движат до и от гробищните паркове, пътниците ще трябва да закупят билет. Допълнителни курсове ще има и по редовните линии с номера „2“, „4“, „16“ и „17“ на пернишкия градски транспорт.

Източник: БНР