Д-р Данчо Пенчев: Вероятно ще се затворят училища, детски градини, молове, заведения и др.

Ограниченията ще бъдат въведени първоначално за 14 дни

Вероятно ще се затворят училищата, детските градини, моловете, ресторантите, фитнесите, кина и театри, като и всички културни мероприятия в София и София-област. Това каза шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев след срещата за мерките в столицата между здравния министър – проф. Костадин Ангелов, членове на оперативния щаб, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директори на болници.

Мерките ще бъдат предложени на софийския щаб след среща в МЗ. Очаква се, ако бъдат приети, да влязат в сила до края на седмицата.

По думите му става въпрос за обектите в София-град и София-област. Ограниченията ще бъдат въведени първоначално за 14 дни. Окончателното решение ще бъде взето по-късно днес.

„Големите болници са с над 50 % заетост. При частните положението е почти 50“, съобщи Пенчев.

Според него мерките няма да бъдат въведени от днес за утре, но до края на седмицата ще се случи. Д-р Пенчев заяви, че 75 % от леглата в София са заети. А с 20 се увеличават леглата в „Пирогов“.

Ситуацията в столицата е достатъчно сложна, моля, да не я усложняваме допълнително, каза шефът на РЗИ-София.

„Св. Анна” е отделила 50% от всичките си легла за болни с COVID-19. Тази сутрин бяха заети 100% от леглата. В болницата има 270 пациенти с COVID-19, 25 са в реанимация. 30% от детското отделение е заето от деца с коронавирус. Фактът, че всеки ден има такива включително и с майките им, е притеснителен. Притеснително е и че нарастването на случаите с COVID-19 запълва голяма част от капацитета на болниците”, заяви директорът на Университетската болница „Св. Анна“ Славчо Близнаков.

„Св. Анна”, „Пирогов” и ВМА са стратегически болници от гледна точка на спешната помощ. Започва да се чувства недостиг на ресурс за обслужване на спешните болни и затова е важно да се намери баланс”, каза още той.

И допълни: „Ситуацията в София към момента е под контрол. Има пълно взаимодействие между директорите на болниците, както и координация с РЗИ и министъра, но увеличаващият се брой случаи ни кара да обмисляме различни мерки”.