ЕП свали имунитета на каталунския сепаратист Карлес Пучдемон

Още през януари 2020 г. Върховният съд на Испания поиска от Европейския парламент да премахне парламентарния му имунитет

Европейският парламент днес прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Те са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Мярката е приета с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване, уточниха от европарламента.

Пучдемон стана евродепутат през януари 2020 г., след като Съдът на Европейския съюз (CJEU) обяви, че той може да заеме мястото си в Европейския парламент.

Бившият лидер на Каталуния бе избран за член на ЕП през май 2019 г. от своя регион, докато беше в изгнание в Белгия, където избяга през 2018 г., заради грозящия го в Испания затвор заради сепаратизъм.

Още през януари 2020 г. Върховният съд на Испания поиска от Европейския парламент да премахне парламентарния му имунитет.

В затвора в Испания е друг каталунски сепаратист и лидер на партията на Пучдемон – Ориол Жункерас, който излежава 13-годишна присъда, и който също беше избран за евродепутат.