Жени Калканджиева: Не аз избрах политиката, политиката избра мен, защото всичко, което се случва около нас, е политика

„Мълчанието и тишината са идеална среда за държавни далавери, и за търговия с власт, казва кандидатът на народен представител от листата на ВМРО“

Евгения Калканджиева-Манова, по-известна като Жени Калканджиева, е мениджър с дългогодишен управленски опит и интереси в сферата на младежките политики и неправителствения сектор. Тя е основател и президент на модната агенция „Визаж“ и председател на УС на СНЦОП “Асоциация искрица живот”. Завършила е 105-та италианска гимназия “Ат. Далчев”, гр. София и висше образование – степен „Бакалавър“ във ВУАРР – Пловдив, специалност „Стопанско управление“. Омъжена е, има син Георги.

– Неотдавна твърдяхте, че не сте за политиката. Какво Ви накара да промените мнението си и защо решихте да се кандидатирате за народен представител?

– Не аз избрах политиката, политиката избра мен. Защото всичко, което се случва около нас, е политика. Просто се огледайте. Мръсните улици и грозните сгради са резултат от политиката. Липсата на работа е резултат от политиката. Липсата на детски градини и високите такси, които родителите плащат, също са резултат от политиката. Разрушените, потънали в бурени сгради на някогашните заводи и детски почивни станции са резултат от политиката. Трудовата емиграция, която раздели почти всяко българско семейство, е резултат от политиката. Затворените бизнеси, липсата на международни инвеститори и ниските доходи са също резултат от политиката.

Всичко в моя живот, и във вашия – е резултат от въпросната политика. И ние всички грешим, когато мислим, че ако не се интересуваме от политика, нещо ще ни се размине. Нищо няма да ни се размине, защото всичко е политика.

– Знаем за Вас, че сте директен и импулсивен човек. Не се ли притеснявате, че няма да овладявате нервите си в определени ситуации като депутат, или госпожа Калканджиева ще бъде сдържана?

– През изминалата година доста преживях и това ме промени в добра посока. Вече не се подавам на импулсите си така лесно. Ядосвах се, когато съм била свидетел на несправедливост, и разбрах, че от това няма полза. А за „пряма“ – ДА! Такава съм и такава винаги ще бъда – пряма и смела! Поемам риска да вдигна глава. Вие знаете, че често го правя в личния си живот, с  приятелите си, в работата си, но сега поемам риска да вдигна глава и в обществен план.

Не се страхувам, че ако говоря това, което мисля, неизбежно ще загубя. И не се притеснявам, че ако правя това, което считам за добро за повечето хора, ще бъда спряна. Свикнали сме да мислим, и като че ли сме се примирили, че ако изправим глава – веднага ще се намери кой да я отреже. Когато достойните хора, борещите се хора станат твърде малко, или съвсем изчезнат, то останалите просто няма на какво да разчитат. Мълчанието и тишината са идеална среда за държавни далавери, и за търговия с власт. Последствията ги виждаме навсякъде – дори и в хладилника…

– Да предположим, че се изказвате от трибуната в парламентарната зала, как бихте реагирали, ако Ви провокира Ваш колега, а Вие държите в ръцете си яйце?

– Убедена съм, че ще има провокатори, но както казах, ще държа емоциите настрани.  Колкото е крехка черупката на яйцето, толкова са крехки и взаимоотношенията в политиката. Затова бих предложила на всички бъдещи народни представители да спрат да виждат врага един в друг, противника или чуждия… А да открием съюзника и съмишленика, с когото да обединим усилия, да съхраним яйцето, и от него да се излюпи нещо хубаво и добро за България.

– Недоброжелатели коментират, че имате много пороци. Ще се откажете ли от тях?

– Смятам, че единственият ми сериозен порок са цигарите, които се старая да намаля. Що се отнася до хубавото българско вино, мога да се определя като ценител. Винаги съм се гордяла с българските винопроизводители. Не само заради медалите, които печелят по престижни изложения, а и заради усилията да бъдат винаги модерни и иновативни. Заслужават уважение, признание и високи продажби не само в България, а и по целия свят.

– Съпругът Ви Стефан Манов – Тачо подкрепя ли Ви в това начинание?

– Да, и съпругът, и синът ми категорично ме подкрепят. В момента, както знаете, съм доста ангажирана с предизборната кампания и Тачо е поел изцяло грижите към Жорко. И те се вълнуват от проблемите в държавата, затова често дават свое мнение и свежи идеи.

– Защо точно ВМРО? Имахте ли предложения/задочни разговори от други политически формации?

– Аз съм част от квотата на СЕК в листата на ВМРО за кандидати за народни представители към 29-ти МИР-Хасково, с преференция №111. Досега не съм била партийно обвързана с никоя формация. Смятам, че ВМРО е гласът на здравомислещия национален патриотизъм, а хората търсят опора в познатото и в стабилното. ВМРО има политическа идеология, за разлика от огромна част от формациите на българската политическа сцена. Това показва сериозност и ангажираност. Разбира се, с помощта на широк граждански алианс от мислещи хора. Затова избрах да приема предизвикателството и да се включа.

– Кои са първите неща, които ще промените, ако станете народен представител?

– Решението ми да вляза в политиката е продиктувано от желанието ми да бъда в полза на обществото. Осъзнавам, че това не е лека задача, но съм мотивирана заради всички българи в България и по света. Страната ни е едно прекрасно място и аз искам всеки един български гражданин да живее достойно в родината ни. Време е да работим за промяна, за по-добро бъдеще за младите, за по-добро образование, за по-добро здравеопазване, за българските семейства, за децата ни, за икономика, която подпомага малкия и среден бизнес в страната ни! Всичко това може да бъде реалност! И само от нас зависи да го направим възможно! Когато получа доверието на хората, ще работя за увеличаване на доходите на работещото население в страната, като средната работна заплата да достигне 2500 лв. до края на мандата на ВМРО. Българите заслужават достойно и справедливо заплащане на труда им!

– Гледа се много критично, че в тази кампания има много хора на изкуството (артисти, спортисти). Вашият коментар?

– Според мен не трябва да се гледа критично. Всеки от нас има поне един приятел, загубил работата си, или напуснал страната си… Затова всеки български гражданин има право да участва в процеса на промяна и развитите на държавата, в която живее той и неговите близки. Професионалният опит на всеки един спортист или артист е добър принос за общото благо и просперитета на държавата ни. Не може всички депутати да бъдат доктори, магистри и професори. Прогрес има, когато има разнообразие от мнения и опит от различните сфери на живота.

– Какво ще се случи с модна агенция “Визаж” след като станете депутат? Тачо ли ще управлява агенцията?

– Ха-ха-ха. Тачо винаги е бил далече от модния бизнес. Успехите на агенцията са дело на екипна работа и дългогодишен опит. Сигурна съм, че моите сътрудници могат да взимат самостоятелно правилните решения.

– Ще се разочаровате ли, ако не Ви изберат за депутат и бихте ли пробвали отново? 

– Няма да се разочаровам, ако не бъда избрана. Все пак тепърва навлизам в политиката, имам още много да уча. Познавате ме и знаете, че не се отказвам лесно. И – да, бих се кандидатирала и на следващи избори. Защото България не е малка и България не е бедна. България е достатъчно голяма, за да бъде богата държава. В България има достатъчно достойни хора, които могат да се преборят за нейното място в света. България е страна с невероятен потенциал от умни и можещи хора. България може да бъде чиста и красива страна. В България могат да се върнат усмивките и онази приветливост, която забравихме.

Източник: BIG5.BG

Подобни статии

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление –...

Още в катергорията

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето...