Здравният министър: Възможно е да възстановим масовото ваксиниране в четвъртък

Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. По думите му в областта има скрита заболеваемост.

„Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост. Тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях 94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините”, коментира Ангелов, цитиран от „Нова телевизия“. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система. За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус“, каза още здравният министър. Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив.