Изброиха всички симптоми на инфаркта

Някои от изброените симптоми не са познати на обществото

Инфарктите и инсултите се случват най-често рано сутрин, показва съвместно проучване на Университета в Орегон и болницата в Бостън. Повечето хора получават инфаркт или инсулт около 6:30 сутринта, съобщава “Дейли Мейл”, а причината е нивото на протеин в кръвта, пише БГНЕС.

Учените са анализирали инхибитора на протеина, познат като плазминогенен активатор, който забавя разграждането на кръвните съсиреци. Той достига своя връх рано сутринта, увеличавайки риска от инсулт и инфаркт. “Това е много важно откритие за лечение на пациенти със склонност към сърдечно-съдови заболявания и образуване на тромби и може да послужи като по-добро установяване на времето за терапия”, каза авторът на изследването д-р Франк Шиър. Учените планират още по-обширно проучване на връзката между биологичния часовник и този протеин.

Някои симптоми на инфаркт могат да се появят още месец преди инфаркта. Ето кои са симптомите на инфаркта:

Умора

Ако артериите се стеснят, сърцето получава по-малко кръв от обикновено, което затруднява работата му. Ето защо винаги се чувствате уморени и сънливи.

Задух

Когато сърцето получава по-малко кръв, това също означава, че белите дробове получават по-малко кислород. Ако изведнъж имате проблеми с дишането, определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като е възможно да предотвратите инфаркт.

Слабост

Ако почувствате слабост, която е необяснима, може да има стесняване на артериите, поради което кръвта не циркулира правилно. Тогава мускулите не получават всичко, от което се нуждаят и може да настъпи припадък.

Студена пот и световъртеж

Лошата циркулация също означава, че притокът на кръв към мозъка е ограничен, което е животозастрашаващо. При такива състояния се чувствате замаяни и объркани и това са симптоми, които не бива да се пренебрегват.

Натиск в гърдите

Ранните симптоми на инфаркт включват безпокойство и натиск в гърдите, слаба болка или повишено кръвно налягане и тези проблеми стават все по-чести с наближаването на деня на инфаркта.

Симптоми на грип или настинка

Ако получите такива симптоми изведнъж, а нямате грип, може да става въпрос за наближаване на инфаркт. Много хора, преживели сърдечен удар, казват, че са имали грипоподобни симптоми на кашлица или треска няколко дни преди това.