Иззеха контрабандни медикаменти за близо 40 000 лв. на „Капитан Андреево”

Иззеха контрабандни медикаменти за близо 40 000 лв. на „Капитан Андреево”

При съвместна проверка Митническите служители от ГД „ Митническо разузнаване и разследване“ и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция“ откриха голямо количество медикаменти – инжекционни разтвори, таблетки и пакетчета с орална суспензия с различно предназначение, съобщиха от Агенция „Митници“.

Контрабандните лекарствените препарати са открити на 24 февруари в два товарни автомобила, пътуващи от Турция през България за Албания. Първият камион пристига на ГКПП „Капитан Андреево“ около 21:00 часа, а втория двайсет минути по-късно.

Шофьорите – албански граждани, представят редовни документи за превозваната стока. Автомобилите са селектирани от дежурните гранични полицаи. Дежурните митнически служители извършват щателна митническа проверка, при която откриват четири пътническа сака, пълни с 2880 инжекционни разтвора, 150 кутии с общо 4284 таблетки и 70 пакетчета орална суспензия.

По-голяма част от медикаментите са антитромбозни и се използват при лечението на коронавирус и сърдечносъдови заболявания за разреждане на кръвта. Друга част са антипсихотични лекарства и за лечение на трихомониаза.

Контрабандните медикаменти на стойност близо 40 000 лева са иззети. На шофьорите, албански граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.