Йотова: Недопустима поправка готвят евродепутати в резолюция за РСМ, призовавам ги да я изтеглят

„Езикът на омразата и провокативните изказвания, както и потъпкването на правата на хората с българско самосъзнание са запазена марка на Република Северна Македония“, допълва вицепрезидентът

Недопустима поправка готвят евродепутати в резолюция за Република Северна Македония. Поправката е насочена срещу България. Безпрецедентно е в такъв документ да се съдържа и упрек към настояща държава членка. Призовавам бившите си колеги от Групата на социалистите и демократите в Европарламента да изтеглят поправката. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Фейсбук.

„Езикът на омразата и провокативните изказвания, както и потъпкването на правата на хората с българско самосъзнание са запазена марка на Република Северна Македония“, допълва тя.

„Готвената поправка потвърждава за пореден път пропуска на българската държава да обясни на европейските си партньори своята позиция за Република Северна Македония. Добросъседството означава не само изчистване на спорове от миналото, но и поведението в настоящето, както и защита на гражданите с българско самосъзнание. Конкретен пример от последните дни е скандалът с представителя на Скопие на музикалния конкурс „Евровизия“ заради българската му идентичност и симпатия към нашата страна“, пише още вицепрезидентът.