Картина на Банкси беше продадена за рекордните 23 милиона долара

Картина изобразява малко момче, което играе с кукла на медицинска сестра като супергерой разби всички досегашни рекорди на неуловимия британски уличен творец

Картината изобразява малко момче, което играе с кукла на медицинска сестра като супергерой разби всички досегашни рекорди на неуловимия британски уличен творец

Картина на световно известния художник Банкси в чест на медиците, борещи се срещу коронавируса, беше продадена за рекордните 23 милиона долара. Картина изобразява малко момче, което играе с кукла на медицинска сестра като супергерой разби всички досегашни рекорди на неуловимия британски уличен творец.

Картината „Промяната на играта“, която беше представена миналия май в университетската болница в Саутхемптън, отдава почит на служителите на британската Национална здравна служба на първа линия в борбата им срещу коронавирусната пандемия.

Картината първоначално беше оценена на приблизително 3,5 – 4,8 милиона долара от аукционната къща Кристис. От там съобщиха, че приходите ще бъдат насочени към „подкрепа на персонала и пациентите на университетската болница в Саутхемптън“.

Продажбата се случи в момент, когато британците отбелязват една година, от обявяването на първия локдаун в страната.

Произведението на майстора на графити „Game Changer“ се появи за първи път в болница в Саутхемптън – на южното английско крайбрежие, по време на първата вълна от глобалната здравна криза миналия май.

Художникът, който се появява от графити сцената в Бристол, Югозападна Англия през 90-те г., е оставил бележка с картината с благодарности към болничния персонал за тяхната работа в борбата с пандемията, припомня БНР.

Банкси (на английски: Banksy) е художник на графити от Бристъл, Англия. Името, рождената му дата и родното му място не са напълно ясни, защото самият Банкси предпочита да бъде анонимен. Негови графити има най-вече в Лондон, но и навсякъде по света. Има предположения, че швейцарският художник Maître de Casson може да е Banksy,  но той отрича това на своя уебсайт.

Повечето от графитите му имат социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра.

Художникът никога не разкри изцяло своята идентичност пред публиката. Той започна да рисува със спрей своите социално ангажирани графити в английския град Бристол и си спечели световна слава.

Картина изобразява малко момче, което играе с кукла на медицинска сестра като супергерой разби всички досегашни рекорди на неуловимия британски уличен творец