Китай се прицели в икономически растеж от поне 6% за тази година

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6 процента за тази година, обяви днес премиерът Ли Къцян, въпреки несигурността, свързана с пандемията от коронавируса, която продължава да дестабилизира световната икономика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази година Китай ще продължи да се сблъсква с множество рискове и предизвикателства по отношение на развитието, заяви премиерът Ли Къцян.

Икономическите основи, които ще подпомогнат дългосрочния растеж обаче, остават непроменени, увери той пред около 3000 депутати с предпазни маски.

„Китай остава във важен период на стратегическа възможност за развитие. Има промени както във възможностите, така и в предизвикателствата, пред които сме изправени. Трябва да ускорим усилията за нов модел на развитие“.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1 процента за втората по големина икономика в света.

Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката му. След безпрецедентни карантинни мерки през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 процента).

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи.

Китай решително ще пресича вмешателството на външни сили в Хонконг и Макао. Това се казва в доклад на правителството в Пекин. Докладът е по повод откриването на сесията на Всекитайското събрание на народните представители. В документа се посочва още, че властите ще предприемат действия за прекратяване на сепаратистката дейност на Тайван.

Агенция Синхуа пише, че по време на събранието, което се очаква да продължи една седмица, трябва да бъдат разгледани мерки за подобряване на избирателната система на Хонконг.

Годишната сесия на китайския парламент е най-голямото политическо събитие в страната и в сесиите му участват 3 хиляди делегати.