Лихвите по кредити в България са по-високи от тези в Еврозоната

Жилищните кредити за домакинствата в България са около два пъти по-скъпи от заемите в страните от еврозоната. Това показват данни на БНБ и Европейската централна банка, цитирани от „Труд“.

Лихвите по новите левови жилищни заеми у нас за февруари са средно 2,79%, обявиха от Централната банка. Но лихвите по заеми за покупка на къщи и апартаменти в еврозоната са само 1,33%. Въпреки разликата, лихвите по кредитите в страната продължават да намаляват. През януари банките отпускаха кредити за покупка на дом при лихви от 2,82%.

Така лихвите достигат нови рекордно ниски нива. Понижаването на лихвите и вдигането на заплатите прави купуването на дом с банково финансиране все по-достъпно и изгодно за гражданите. Но разликата спрямо развитите страни от Западна Европа остава голяма.

Ако вземем кредит в размер на 100 хил. лв. за покупка на жилище за срок от 20 г., месечната ни вноска ще бъде около 544 лв., или със 70 лв. по-висока от вноската по същия заем в страна от еврозоната. За целия срок на кредита от 20 г. ще платим близо 16 800 хил. лв. повече за лихви спрямо жителите на еврозоната. Сравнението между кредитите у нас и тези в държавите от Западна Европа е направено, без да бъдат взети под внимание таксите на банките, които оскъпяват финансирането както у нас, така и в чужбина.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

В България лихвите по новите жилищни кредити в евро са по-високи, отколкото по тези в левове – средно 3,51% за февруари, обявиха от БНБ. Ако вземем заем от 50 хил. евро при такава лихва, месечната ни вноска ще бъде с около 105 лв. по-висока спрямо кредит в страните от еврозоната. Така за целия срок на заема ще платим над 25 хил. лв. повече за лихви. Една от причините за по-високите лихви по кредитите в България е рискът парите да не бъдат върнати, който банките калкулират при отпускането на средства.

По принцип в развитите страни има по-малко сътресения на пазара, които могат да доведат до свиване на доходите и печалбите на определени граждани и фирми, и затова лихвите са по-ниски. Но друга причина за по-високите лихви у нас е големият брой банки спрямо населението и оборотите, които се правят в страната. Потребителските кредити у нас също са по-скъпи спрямо тези в страните от еврозоната. През февруари средната лихва по новите левови потребителски заеми е 7,62%, обявиха от БНБ.

Месец по-рано лихвата беше по-висока – 8,26%. Но в страните от еврозоната средният лихвен процент по кредитите за потребление е 5,25%, показват данни на ЕЦБ. Оказва се, че в еврозоната лихвите по потребителските заеми са с окло 2% по-ниски, отколкото у нас. Ако вземем потребителски кредит от 20 000 лв. за срок от три години, месечната ни вноска ще бъде около 615 лв., или с 13 лв. по-висока, отколкото в страните от еврозоната. А за целия срок на заема ще платим 468 лв. повече за лихви.

И при фирмените заеми има разлика между ситуацията у нас и в еврозоната. През февруари лихвите по новите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро намаляват до 2,3%, ако са в левове, и до рекордно ниските 1,89%, ако са в евро. Но в страните от еврозоната лихвите по заеми над 1 млн. евро са още по-ниски – около 1,2%. На пръв поглед разликата не е голяма. Но като се има предвид, че става въпрос за заеми в размер на няколко милиона, се оказва, че българският бизнес плаща доста по-висока цена за финансиране от банките.