Министър Ангелов: Създаваме специализирано звено в помощ на родилки с COVID – 19

“Бургас ще се справи. Към настоящия проблем Бургас е мястото, където имаме достатъчно висока заболеваемост, за да можем да си позволим това”, коментира той

Създаваме специализирано звено – съвет към министъра на здравеопзването, което да решава всички проблеми на родилки с COVID – 19. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите на министъра в града има родилка в тежко състояние и съществуват притеснения за изхода от нейното лечение.

„Родилката е в тежко състояние след спешно родоразрешение. Тя се е лекува 10 дни вкъщи преди да постъпи в болницата. Консултирана е на най-високо ниво в държавата – с главния координатор на Експертния съвет по анестезиология и реанимация“, посочи министър Ангелов. Според министъра това е притеснителното по отношение на здравната обстановка в Бургас.

„Децата родени със съспешното цезарово сечение са добре. Други две деца от други родилки също са добре“, поясни миностър Ангелов.

По думите му ще бъдат изпратени допълнителни количества ремдесивир в Бургас.

„В готовност сме да изпратим колеги от други лечебни заведения, няма забавяне на адреси от страна спешна помощ в Бургас„, добави проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че 63% от населението вече желае да бъде ваксинирано, а преди желаещите са били едва 30%.

„Бургас ще се справи. Към настоящия проблем Бургас е мястото, където имаме достатъчно висока заболеваемост, за да можем да си позволим това (новите ограничения, бел. ред.), коментира пред медиите Ангелов, отговаряйки на въпрос за евентуално прилагане на тези мерки и в други области от страната.

 

„Благодарности на всички хора, които спазват мерките и вярват на институциите. Много е трудно, но ще се справим. Няма да прибързам в нито едно от изказванията. Защо го правим? Защото за последните, може би седмица, наблюдаваме събирането на децата на групи. Това е един от начините за ограничаване на заразата“, заяви още той.

Ден за ден, по думите на Ангелов, се следят данните за COVID-19.