Не е изключено да има и български варианти на COVID-19

Кадър: БНТ
„Вирусът не се е уморил и трябва да продължим да спазваме мерките много стриктно. Не е изключено да има и български варианти на COVID-19“, предупреди вирусологът проф. Радостина Александрова по БНТ

Според нея причините за покачване на случаите на инфекцията са комплексни – липсата на колективен имунитет, новите варианти, които се разпространяват сред нас, и уморяването на обществото от мерките. 17 мутации има британският вариант на коронавируса, като за някои се знае какво правят, за други обаче вирусолозите нямат информация.

Британският вариант на коронавируса се свързва с по-тежко протичане и по-висока смъртност. Към момента все още няма категорично потвърдена информация за по-тежка клинична картина и по-висока смъртност, посочи проф. Александрова.

Според нея колкото повече проби се разчитат, толкова повече информация ще има. В Африка са южноафриканският и нигерийският вариант, но да не забравяме и бразилския вариант, като мутациите помагат на вируса да избяга срещата срещу насочените към него антитела, изтъкна проф. Александрова.

На проф. Александрова и е направило силно впечатление една от хипотезите, че по времето на блокирането през ноември за разпространението на вируса вероятно е спомогнало това, че училищата са били отворени, при положение че е възможно децата и юношите до 18 години да са по-възприемчиви към COVID-19.

В момента е важен въпросът дали ни пазят антителата и ваксините, отбеляза вирусологът.

„Клетъчният имунитет, който изграждаме, би трябвало да ни пази от новите варианти на коронавируса. Мутациите непрекъснато се променят и само животът ще даде отговор“, категорична бе проф. Александрова.

Тя допълни, че са важни всички мерки, включително и ваксинирането, защото се надпреварваме с вируса. Според нея не е изключено да има и български варианти на COVID-19.

Проф. Александрова предупреди, че не трябва хората да си правят илюзии, че вирусът толкова лесно ще изчезне. В момента се работи и за комбинирана ваксина за COVID и за грип. В заключение проф. Александрова заяви, че грип няма и останалите респираторни заболявания са изчезнали.