Нинова сезира ЦИК, СЕМ и Брюксел за предизборната „безогледна“ агитация с джипката на Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писма на най-високо ниво до всички европейски инстуции, с което ги уведомява за „грубите нарушения на изборното законодателство от премиера на България Бойко Борисов“.

Нинова алармира председателя на Европейския парламент – Давид Сасоли,председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Перес, сезира генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Даемс, Дорис Барнет – председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ, както и други политици и организации, ангажирани с гарантиране честността на изборите, за предизборната агитация на Борисов и използването на държавни ресурси за това.

„Пиша Ви с дълбоко безпокойство за предстоящите избори в България. В началото на кампанията, по-малко от месец преди изборите вече сме свидетели на нечестно и неравнопоставено третиране на кандидати, наред с очевидна злоупотреба на държавни ресурси в кампанията от страна на управляващата партия“, пише Нинова.

И продължава: „Предизборната кампания започна на 5 март 2021. От тази дата до изборите, партиите, кандидатите и медиите са обвързани със стриктните изисквания на Изборния кодекс за провеждане и отразяване на предизборни мероприятия. На 7 март, български телевизии, вестници и онлайн медии излъчиха срещи с избирателите на председателя на управляващата партия ГЕРБ, Бойко Борисов, и кандидатите Томислав Дончев и Николай Нанков. Репортажите, макар и без изискуемите от закона надписи, ясно показаха тримата действащи държавници да провеждат предизборни срещи и да правят предизборни обещания, използвайки държавен транспорт, охрана и логистика.
Това е крещящо нарушение на Изборния кодекс, който стриктно регулира финансирането на кампанията и медийните излъчвания, за да гарантира равнопоставеността на кандидатите. Кодексът изрично забранява употребата на държавен ресурс в предизборната кампания. Трябва да се отбележи, че само трима министри не са кандидати за народни представители, което ни навежда на мисълта, че злоупотребата с държавни средства е планирана.
Това е само един пример за злоупотреба с държавен ресурс и медиите от страна на премиера и кандидатите на управляващата партия“, уведомява лидерът на БСП Европа.

Нинова посочва още, че на 5 март премиерът е провел среща с музикалните изпълнители и им е обеща 4,2 милиона държавна помощ.

„Кандидати на управляващите са жури в телевизионни шоута в най-гледаното време. Върви реклама на Българската армия с гласа на министъра на отбраната, лидер на младшия партньор в коалицията и кандидат за депутат”, пояснява още лидерът на българските социалисти.

„Вярваме, че тези действия хвърлят сянка върху честността на целия изборен процес. Във времена на пандемия, когато кампанията е предимно медийна, тези действия обезмислят идеята за равнопоставеност, защото огромният финансов ресурс на управляващите се допълва със злоупотреба с обществен ресурс и с неправомерно отразяване в обществени и частни медии”, категорична е тя в писмото си.

БСП и НПО-та вече сезираха държавните органи – ЦИК и СЕМ, за да прекратят тези практики.

„Надяваме се това да провокира реакция както от тях, така и от международните институции.”, изразява надежда Корнелия Нинова.

„Продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа за честни и свободни избори в България, където всички партии имат равни възможности да представят своите платформи и кандидати”, заявява на европейските лидери Нинова.

„Прави впечатление на всички поведението на министър-председателя Борисов в предизборна кампания. Вижда се, че както и преди, така и по време на предизборната кампания, за този човек няма правила, няма закони. И той безогледно погазва всички правила и норми в законодателството във връзка с провеждане на предизборната кампания. Използвайки държавния ресурс и обществените средства министър-председателят прави своята предизборна кампания.

Ето защо ние като най-голямата опозиционна и парламентарно представена партия предприемаме необходимите действия да сезираме съответните институции за безогледното поведение на Бойко Борисов.”

Това заяви на извънредна пресконференция в централата на БСП секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Брифингът бе даден във връзка с писмата на председателя на БСП Корнелия Нинова до европейски лидери и институции, ЦИК, СЕМ, както и призива към всички медии и доставчици на медийно съдържание в България по отношение на нарушаването на изборното законодателство от премиера. На пресконференцията присъстваха юристконсултът на БСП Аглика Виденова и експертът от Международния отдел на „Позитано“ 20 Мирослава Гатева.

Ето ги и жалбите, изпратени от лидера на БСП Корнелия Нинова:

Жалба на БСП за България до СЕМ

Жалба на БСП за България до ЦИК

Писмо от БСП до европейските институции