Нова жалба срещу Доналд Тръмп заради щурма на Капитолия

Сенатът на САЩ оправда на 13 февруари на процеса по импийчмънт бившия президент по обвиненията в подстрекаване към бунт

Демократ от Камарата на представителите в САЩ внесе жалба срещу бившия президент Доналд Тръмп, че е „подстрекавал към атаката срещу Капитолия“, извършена от негови привърженици на 6 август, съобщава Нова телевизия.

„Неспособен да приеме загубата си, Доналд Тръмп поведе открита война срещу мирното предаване на властта“ на Джо Байдън, пише Ерик Суолуол, който представлява в долната камара на Конгреса щата Калифорния. Суолуол обвинява бившия президент републиканец, че „не е спрял да лъже своите привърженици, твърдейки, че (победата) им е била открадната. И накрая (ги) призова да дойдат във Вашингтон.“

В дълга реч пред Белия дом в злополучния ден на смъртоносния щурм на Капитолия, Тръмп призова събралите се хиляди свои привърженици: „Бийте се като дяволи!“. Джейсън Милър, говорител на бившия президент на САЩ, омаловажи жалбата. Той определи Суолуол като човек, на когото не може да се има никакво доверие.

Друг демократ от Камарата на представителите, Бени Томпсън от щата Мисисипи, вече внесе подобна жалба срещу Тръмп в средата на миналия месец. В крайна сметка Сенатът на САЩ оправда на 13 февруари на процеса по импийчмънт бившия президент по обвиненията в подстрекаване към бунт.

Над 300 души са задържани до момента във връзка с щурма на Капитолия. За първи път представител на администрацията на Тръмп бе директно обвинен за безредиците. Това е Гилермо Клайн – бивш служител на Държавния департамент, напуснал на 19 януари – ден преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Клайн бил задържан в четвъртък въз основа на видеозапис, на който напада полицаи с предпазен щит.

Министерството на отбраната на САЩ разглежда молба на полицейското звено, натоварено с охраната на Капитолия, да удължи с два месеца мисията на Националната гвардия да охранява сградата на Конгреса, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби.