Нов щам на коронавируса е открит във Франция

„Първите проучвания на този щам не ни позволяват да заключим, че той е по-заразен от познатия вирус“, подчертават от Главното управление за здравеопазването

В района на Бретан в Северозападна Франция е открит нов, неизвестен досега щам на коронавируса. Това съобщиха от Главното управление за здравеопазването на републиката, предава TACC.

Отделът отбелязва, че „нов щам е идентифициран в резултат на огнище в болница в Ланион в департамента Кот д’Армор“. Според данни към 13 март „в осем от 79-те случая на коронавирусна инфекция, открити в болничния център, става въпрос за нов щам“, подчертават от ведомството.

„Първите проучвания на този щам не ни позволяват да заключим, че той е по-заразен от познатия вирус“, подчерта агенцията в прессъобщение.

Според френски лекари в близко бъдеще „ще бъдат проведени експерименти, за да се определи как този щам реагира на ваксината и на антителата, произведени по време на предишни инфекции. Международните власти също са информирани за откриването на новия щам“, добавят от ведомството.

„Като предпазна мярка местните власти засилват мерките за ограничаване на предаването на вируса, включително чрез ускоряване на кампанията за ваксиниране на населението“, се допълва още в текста.

Източник: Агенция „Фокус