Нона Йотова: Премиерът не е лекар, не може от джипката да издава наредби. Дилов: Това са спекулации

„Това, което се случи, с отварянето на заведенията на 1 март, като че ли беше нарочно, за да може локдаунът да настъпи, точно когато идват избори”, смята кандидатът от БСП

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия представителите на листи Нона Йотова – кандидат за депутат от БСП, и Любен Дилов – син – кандидат за депутат от ГЕРБ и СДС коментираха актуални теми и дадоха предизборните си обещания.

На въпрос защо се кандидатират двамата отговориха така:

За да изпълним нашата програма – да успеем да спасим държавата от срутището ГЕРБ, да стане отново парламентарна република, а не премиерска, каквато е в момента”, заяви Нона Йотова.

Личната ми мотивация е ясна, вече съм бил депутат от Бургас, който през следващите години ще търпи и още промени. Мисля, че нещата са много прости – ако колегите от БСП можеха да управляват, щяха да го правят. Самият факт, че толкова време те не управляват, показва как хората в България си представят живота. Разбира се, има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, съгласен съм, че трябва да е по партиен път”, отвърна Дилов.

Как да се справим с пандемията?

Според Нона Йотова в момента има „несправяне с кризата”. „Това, което се случи, с отварянето на заведенията на 1 март, въпреки, че британският щам навлизаше със страшна сила, като че ли беше нарочно, за да може да се заразят повече хора и локдаунът да настъпи, точно когато идват избори. Хората да бъдат наплашени и да не отидат да гласуват”, смята кандидатът от БСП.

Опонентът й от ГЕРБ отвърна, че не е привърженик на подобни конспиративни теории. „Мога да кажа, че България се справя над средното ниво. Като гледаме световната статистика, много малко държави са над нас. Това, което се случва в момента, повтаря испанския грип. Съвсем нормално е третата вълна да е с много повече заразени. Тези ограничителни мерки се правят с една единствена цел – да се намали натискът върху здравеопазването. Те не могат да спрат хода на грипа и получаването на колективен имунитет. Рецептата е това – масово ваксиниране и грижа за хората в болниците”, категоричен е Любен Дилов – син.

Според представителя на левицата ваксинирането е било много объркано. Йотова подчерта, че сме на последно място по ваксинация в Европа и на трето по смъртност.

„Беше сбъркана цялата система с тези ваксини. Не разбирам защо зелените коридори не бяха пуснати от самото начало”, попита тя. Според нея е било необходимо да се разяснява повече на хората как действа ваксината и, че е безопасна.

„Истината е, че се прилагат толкова ваксини, колкото има. Разбира се, че могат да бъдат повече, стига да ни ги дадат. Надяваме се, че след „онзи вопъл”, отправен от няколко държави, ще настъпи някаква промяна и ще вземем количествата, които ни се полагат и за които сме платили”, отвърна Любен Дилов – син. Той е на мнение, че прекаленият либерализъм на управляващите им е изиграл лоша шега. Вина за суматохата и объркването на хората имали и тези, които се изказвали по темата, без да бъдат компетентни, добави кандидат-депутатът.

Премиерът не е лекар. Не може от джипката да издава наредби и заповеди, които да се сменят през ден. Би трябвало действително лекарите, както в Израел, да управляват тази криза”, смята Йотова.

Няма решение, което да не е взето от колективен орган. Това са спекулации, че Борисов лично отваря и затваря. България все пак, с тази политика на лавиране, успя да съхрани икономиката си в този период, това не го казваме ние, а чуждестранни наблюдатели. За това има мерки. Никой не е бил в тази ситуация, за да знае как се действа в нея”, отвърна Дилов.

„Това, което се случи, с отварянето на заведенията на 1 март, въпреки, че британският щам навлизаше със страшна сила, като че ли беше нарочно, за да може да се заразят повече хора и локдаунът да настъпи, точно когато идват избори. Хората да бъдат наплашени и да не отидат да гласуват”, смята кандидатът от БСП.

 

Опонентът й от ГЕРБ отвърна, че не е привърженик на подобни конспиративни теории. „Мога да кажа, че България се справя над средното. Като гледаме световната статистика, много малко държави са над нас. Това, което се случва в момента, повтаря испанския грип. Съвсем нормално е третата вълна да е с много повече заразени.

Тези ограничителни мерки се правят с една единствена цел – да се намали натискът върху здравеопазването. Те не могат да спрат хода на грипа и получаването на колективен имунитет. Рецептата е това – масово ваксиниране и грижа за хората в болниците”, категоричен е Любен Дилов – син.

 

Според представителя на левицата ваксинирането е било много объркано. Йотова подчерта, че сме на последно място по ваксинация в Европа и на трето по смъртност.

 

Беше сбъркана цялата система с тези ваксини. Не разбирам защо зелените коридори не бяха пуснати от самото начало”, попита тя. Според нея е било необходимо да се разяснява повече на хората как действа ваксината и, че е безопасна.

 

„Надяваме се, че след „онзи вопъл”, отправен от четири държави, ще настъпи някаква промяна и ще вземем количествата, които ни се полагат и за които сме платили”, отвърна Любен Дилов – син. Той е на мнение, че прекаления либерализъм на управляващите им е изиграл лоша шега. Вина за суматохата и объркването на хората имали и тези, които се изказвали по темата, без да бъдат компетентни, добави кандидат-депутатът.

 

„Би трябвало действително лекарите, както в Израел, да управляват тази криза”, смята Йотова.

 

„Няма решение, което да не е взето от колективен орган. Това са спекулации, че Борисов лично отваря и затваря. България все пак, с тази политика на лавиране, успя да съхрани икономиката си в този период, това не го казваме ние, а чуждестранни наблюдатели. За това има мерки. Никой не е бил в тази ситуация, за да знае как се действа в нея”, отвърна Дилов.

 

Ако колегите от БСП можеха да управляват, щяха да го направят, но ясно се вижда какво искат хората,  заяви Любен Дилов-син, който е водач на ГЕРБ-СДС в листата за Бургас. По думите му, това което се случва в момента повтаря испанския грип и мерките са с цел да се ограничи натиска върху болниците.

Според Нона Йотова ваксинирането било сбъркано от самото начало, зелените коридори трябвало да се пуснат от самото начало.

„Ако има ваксини, те се слагат и не се съхраняват, колкото имаме толкова се слагат. надяваме се че след този вопъл на европейските държави, сред които участва и нашия премиер, ще даде някакъв тласък“, контрира я Дилов.

Виктор Николаев запита, ако Корнелия Нинова е премиер дали щеше да донесе руската ваксина, Йотова бе категорична, че е щяла да го направи. Дилов-син пък се пошегува, че на кон сигурно ще я донесе.

„Ресторантите и фитнесите не трябва да работят. Това ранно отварянето когато върлува английския щам според мен не беше правилно“, заяви Нона Йотова. Любен Дилов-син пък допълни, че според него фитнесите са едни от най-сигурните места, защото има малко хора и постоянно се чисти.

„Няма нищо безплатно и БСП беше партията, която ни обясняваше, че има безплатно образование. Има достатъчни мерки и трябва да е ясно, че не може да се дадат просто така едни пари, когато ги няма“, заяви Любен Дилов-син.

Според Нона Йотова не трябвало да се дават толкова милиони за манастири и църкви, когато имало необходимост в други сектори. Така според нея трябва да се дават помощи на независимите артисти и трябвало да се създаде регистър, защото сега културния министър сега ги брои по НАП, но често те не фигурирали там, защото нямало какви доходи да декларират. Дилов-син в никакъв случай не се съгласи и заяви, че няма артист който да се издържа с минималната заплата, а просто не се регистрират в НАП.

Той подчерта, че е важно да има центрове по култура, да се реши какво се случва с НДК и министъра да се занимава с читалища и в създадената ситуация с помощи. Йотова пък допълни, че делегираните бюджети довели до спад в изкуството. Тя нападна Христо Мутафчиев, че бил близък до властта и не си вършел работата като председател на Съюза на артистите и единствено назначавал някакви директори.

„Поради постоянните експерименти с министъра на културата той се превръща в някаква жертва“, допълни представителят на ГЕРБ-СДС.

По повод коалициите Йотова не се нае да коментира и заяви, че БСП нямало да се коалира с ДПС.

Любен Дилов-син пък заяви, че ДПС са с ярко присъствие в политическия живот от експертен характер, но той чисто политически не вижда коалиция с тях.

На въпрос кой е политикът на който най-много се възхищават, Дилов-син посочи Беров, а според Йотова това е Корнелия Нинова и Крум Зарков, което предизвика бурен смях от страна на Любен Дилов-син.

„Да наречеш бездна някой, който управлява 13 години е обида към българските граждани. В момента времето е изключително напрегнато и е важно да се избере консервативното и сигурното“, заяви още той.
Той запита как е възможно партия, която иска да управлява, да представи за свой икономически експерт човек като Румен Гечев, който е фалирал най-много банки и затворил само за година автомобилен завод у нас. Според Йотова той бил изключително ерудиран човек, а Дилов-син припомни за 29 фалирали банки и приключен завод на „Роувър“. Йотово идтъкна, че е избрала БСП, защото е дъщеря на истински комунист.

„Най-добре е хората да гласуват с бюлетина 28, първо с джоба, после с ума и се усмихвайте по-често“, заяви Любен Дилов-син.

Подобни статии

Христо Проданов: Зимният сезон приключва без туристите от Сърбия, Турция, Израел и РСМ

Предстои създаването на гаранционен фонд, който ще помага на българите в...

Още в катергорията

От чие име и в чия полза иска да управлява БСП?

Днес е време за лидерство и промяна Основополагащият въпрос за...