Няма да има промяна в графика на ваканциите

От 12 април отново в училище

Датите на пролетната ваканция остават без промяна, съобщиха от просветното министерство, съобщиха от просветното министерство.

Това означава, че 1 и 2 април няма да са част от ваканцията, а в тези дни учениците ще учат онлайн.

Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април включително.

За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април включително.

Уточнението идва, след като се появиха предложения на кметове и синдикалисти 1 и 2 април да се включат в пролетната ваканция.

В дните до началото на ваканцията, всички класове ще продължат учебните дни неприсъствено, в електронна среда. За целта предстои да бъдат издадени заповеди съответно на МЗ и МОН. След ваканцията в класните стаи присъствено ще се обучават отделни класове по определен график, съобщават още от МОН.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че от понеделник се отварят детските градини и яслите, а учениците се връщат присъствено в училищата по определена схема, когато приключи ваканцията им. Висшите учебни заведения ще приемат студените, които не могат да участват неприсъствено.

От 12 април вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните стаи, от 5-и до 12-и клас ще се върнат ротационно на училище, прогнозира директорът на 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов пред БНТ.

По думите му вероятно ще има необходимост в летните месеци и през септември за наваксване на материала и прогнозира, че учебната година ще започне по план на 15 септември.

„Компромисът с дистанционното обучение беше правилен. Затварянето беше разумен и правилен подход. Националното външно оценяване трябва да се проведе. Онлайн обучението е временно и краткотрайно, има субективно отношение при него“, отбеляза Диян Стаматов.

Подобно на националния омбудсман и той смята, че трябва да се редактира и да се прецизира изпитният материал за кандидатстващите след 7-и и 12-и клас.

 

Подобни статии

Радев: Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора

Държавният глава Румен Радев с първи коментар за кадровите промени във...

Още в катергорията

Радев: Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора

Държавният глава Румен Радев с първи коментар за кадровите...

Германия облекчава мерките за пристигащите от България – ваксинирани или преболедували

Германия облекчава мерките при пристигане в страната за гражданите,...

Израелската армия унищожи сграда с офиси на „Асошиейтед прес“ и „Ал Джазира” в Газа

По-рано бригадите „Изадин ал Касам“ информираха за изстрелването на...