Областният управител на Варна: Политизираха мерките, това е недопустимо

„Ако продължава така ще стигнем до пълен локдаун“

„Политизираха мерките, които вземаме за борба с коронавируса, това е недопустимо. Каквото и да затворим винаги ще е грешно и ще има протестиращи. Ако не овладеем ситуацията и така лавинообразно нарастват новите случаи, ще стигнем до пълен локдаун“.

Това сподели за сайта Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев, след като стана ясно, че под натиска на протестиращи актьори се отменя забраната за кина, театри, музеи и концертни зали.

На обвиненията, че театърът във Варна е затворен умишлено навръх 100-годишния му юбилей, заради гостуването на президента Румен Радев, областният управител отговори, че дори няма официално уведомление за посещението на държавния глава.

„В този малък театър беше предвидено да присъстват 120 човека, които са си купили билети и още 180 гости, поканени специално за юбилейната постановка. Това няма ка да се случи, при условие, че има разпоредба да се работи с 30% от капацитета на залата. Аз лично няма да вляза при толкова хора в театъра. Разпоредил съм се да не се допускат повече от 120 човека на постановка, в противен случай контролните органи като РЗИ и полиция, ще бъдат сезирани. Не е само театърът. Има предвиден концерт във ФКЦ, има сбирки, предвидени по читалищата. Очаквам да бъде разписана до часове заповедта, с която се разрешава работата на кина, театри и концертни зали при 30% запълняемост и строг контрол. Ако някой не спазва, ще бъде затворен, а лицензът му за работа ще бъде отнет.

Мерки има, проблемът е, че не се спазват. Ако бяхме затворили фитнесите, щяха да протестират от там. Ако ограничим моловете, очаквам протести и от там. Ще стане „война“, ако затворим заведенията. Наясно съм, че хората са измъчени вече. В същото време от болниците ме атакуват защо не се вземат по-стриктни мерки. Защото при тях е препълнено. Имам протестни нотки от близки на починали от коронавирус. Обвиняват ни, че не сме взели строги мерки по-рано. Тази седмица починаха 28 души, драстично нараства броя на фаталните последици от коварния вирус. Ако затворим всичко, тогава пък ще излязат масово на протести и това струпване вече ще доведе до неконтролируем бум на заразата. Затова се стараем да има някакъв баланс.

Как да разчитаме на самоконтрол и отговорност от всеки, след като на 8 март установихме 6 дискотеки във Варна, които работеха на макс. В ресторантите на празника беше препълнено, никакво отстояние и правила не се спазваха. Собствениците предпочетоха да си платят солените глоби, но да напълнят заведенията. Не им стигаха местата. Препоръчах на моловете да засилят охраната, да не допускат деца и младежи без придружител, да има някакъв режим на пропускане, да няма струпване. Ако случаите нарастват така лавинообразно, ще се стигне до пълен локдаун. Идеята на затварянето е да овладеем ситуацията. Не може да сме по едно и също време всички в болницата“, предупреди областният управител.