Обучението онлайн може да продължи до средата на април

Образователната система мина на онлайн режим. На този фон – сериозен скок на броя на децата под карантина.

В началото на месеца те са били около 5000, а за седмица са достигнали 8000, предава NOVA. Броят на учителите с коронавирус също расте. Според заповедта, на здравния министър дистанционната форма на обучение ще остане в сила до 31 март включително.

Малко след това обаче настъпва пролетната ваканция за учениците. И така на практика те най-вероятно ще се върнат в класните стаи едва в средата на април. Междувременно – детските градини и яслите също остават затворени. Изключение се прави единствено за децата  на родители, които работят в болници и са на първа линия в борбата с COVID-19.

За втори път в рамките на няколко месеца 7-годишната Василена започва да учи дистанционно. Основният проблем за Васи е в компютрите. Деца от трети клас мислят, че присъствената форма на обучение е по-добрият вариант.

Класната им ръководителка се старае ежедневно да им обяснява защо се налага да учат от вкъщи. Въпреки крайния срок на мерките – 31 март, учители и директори са сигурни, че връщането в клас ще се случи най-рано в средата на април.

„На първи и втори април учениците би трябвало да са в неучебен процес заради ситуацията, която е в момента. От друга гледна точка тогава трябва да бъдат подготвени всички стаи за изборите”, обясни Диян Стаматов – директор на 119-то училище.

Детските градини и яслите също остават затворени. В София има две заведения за деца на медицински работници. Но желаещите не са много.