От понеделник милиони италианци отново ще бъдат в локдаун

От понеделник в Италия пет милиона души отново ще бъдат в локдаун. Броят на новите случаи на коронавирус в страната не спира да нараства през последните седмици, предава бТВ.

Заради нарастващия брой инфекции провинциите Лацио, Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия-Романя ще бъдат класифицирани като „червени зони“ от понеделник.

Това означава, че училищата, детските градини и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще затворят, ресторантите ще имат право да правят само доставки за вкъщи, а движението вътре в тези региони ще бъде ограничено.

Италианската столица Рим и финансовият център Милано също стават „червени зони“ на епидемичната карта на страната. Там ще бъдат въведени допълнителни ограничения за бизнеса и движението на хората.

В борбата с пандемията Италия планира да ваксинира 80% от населението си до септември, според националния ваксинационен план.

В бъдеще се планира да бъдат поставяни по 500 000 дози ваксина на ден. В момента се ваксинират само по около 170 000 души дневно.

Досега са инжектирани 7,9 милиона дози. Планът е тази бройка да бъде удвоена през следващите три седмици.
Очаква се да бъдат доставени около 52 милиона дози през юни и още 84 милиона през есента.

Северната италианска област Пиемонте обаче обяви, че временно ще спре имунизацията с ваксината на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), след като учител от град Биела починал след ваксинация. Забраната е предпазна мярка, обясниха властите.

В същото време област Южен Тирол ще започне да смекчава бавно ограниченията, съобщиха вчера местните власти.