Още двама пациенти в Норвегия развиха тромби и починаха след ваксина на „АстраЗенека“

Други двама са приети в Университетската болница в Осло със сходни симптоми на тромбоза

Здравните власти в Норвегия съобщиха в понеделник за два нови смъртни случая на пациенти след ваксинация с препарата на „АстраЗенека“. Двамата са издъхнали след тромбоемболични усложнения.

Така пациентите, издъхнали след имунизация с въпросната ваксина, вече са общо четири на територията на скандинавската страна за последните две седмици. Междувременно стана ясно, че други двама пациенти са приети в Университетската болница в Осло със сходни симптоми на тромбоза.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че не могат да изключат варианта за взаимовръзка между смъртните случаи и ваксината на „АстраЗенека“ и припомниха, че такива симптоми не се забелязват при ваксинирането на пациентите с препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“.

На този етап Норвегия, заедно с Дания и Швеция, не възнамеряват да подновяват имунизацията на гражданите си с оксфордската ваксина, докато здравни регулатори на страните не приключат с изследванията, резултатите от които се очакват в близките дни, информира онлайн порталът „20minutos“, цитиран от Новини.бг.