Петър Велков: През следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, време е за локдаун

„Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата“, смята математикът

Случват се много неприятни тенденции. По линия на хоспитализациите, на критичните случаи и смъртността като данни сме все едно към края на ноември и началото на декември, 2020 година, докато като разпространение на заразата все едно сме в началото на ноември, 2020 година.

Това заяви математикът Петър Велков.

В рамките на месец-месец и половина може да има 9000 души в болница, предупреди Велков. Той прогнозира, че е много вероятно в този период да достигнем 16 000 смъртни случая, т.е. нови над 5000. Велков смята, че при липса на мерки ще стигнем до 300 смъртни случая на ден – въпросът е обаче колко ще успяваме да регистрираме като статистика. Надвишената смъртност по данните на НСИ ясно показва „скритото“, каза още той пред Нова телевизия.

Велков посочи и анализа на Лъчезар Томов, че в последните 17 дни хората стигат 2,5 пъти по-бързо до интензивно лечение, както и за увеличената смъртност.

Според него, основната причина за това по-бързо влошаване на нещата е британският вариант на коронавируса. На въпрос как да се управлява кризата извън мантрата затваряме всичко, той отговори, че пораженията върху икономиката ще са по-сериозни и дългосрочно.

26% от починалите от COVID-19 в България са в трудоспособна възраст, а според данни от Великобритания 10% от оздравелите имат здравословни проблеми, което спъва работоспособността им, подчерта математикът.

Минимум мерки като в края на ноември – най-малко мек локдаун, смята той.

И добави, че като затвориш навреме, по-лесно ще отвориш системата след това – иначе по-дълго ще трябва да се възстановяваш, да чакаш спад на заразата! Локалният подход с мерки по области може да върши работа, ако действително се работи, а не се измиват ръце, категоричен е той. „Дефиницията на Айнщайн за лудост е да правиш едни и същи неща и да очакваш различен резултат“, заяви Велков.