Предсрочни избори в Нидерландия – ден трети

В Нидерландия днес е третият и последен ден от предсрочните парламентарни избори. Вотът се счита за референдум за отговора на коронакризата, предава БНР.

До вота се стигна, след като премиерът Марк Рюте подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки.

Проучванията сочат, че консервативният премиер Марк Рюте ще се задържи на власт.

Рекорден брой партии – 37, участват в надпреварата за 150 места в долната камара на парламента.

С полицейски час през нощта и забрана за събирания предизборната кампания в Нидерландия се проведе предимно чрез телевизионни дебати.

Изборните секции ще затворят врати в 21:00 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Заради Covidпандемията вотът се организира в три дни, а изборните секции са открити в нетипични места – например музеи и центрове за тестове.

На места избирателите дори могат да подадат бюлетината си, докато преминават с кола или велосипед покрай урните.

Критиците на премиера Марк Рюте го атакуваха за бавната имунизация, но не успяха да се разграничат достатъчно от правителствените политики по време на пандемията.

Самият Марк Рюте гласува в последния трети ден от изборния процес.

„Разбира се, че като премиер трябваше да поема отговорност за управлението на кризата и преди седмица имахме пресконференция и обясних какво ще правим занапред, как ще възстановим икономиката и компаниите ни, как ще възстановим здравния сектор, как да направим така, че в дългосрочен план средната класа в Нидерландия и малките и среден бизнес да получат данъчни намаления“, каза той.

Възрастните и хората от уязвими групи имаха възможност да гласуват по пощата или физически в понеделник и вторник в 1600 секции, а днес своят вот дават и останалите избиратели.

Вчера вечерта се проведе последния предизборен дебат, в който участваха Рюте и лидери на още 7 най-големи партии в страната, сред които и Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата, която е най-голямата опозиционна сила.

Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., се очаква да спечели четвърти мандат за управление. Последните проучвания на общественото мнение показват, че партията на Рюте – Народна партия за свобода и демокрация е на път да поведе още една управляваща коалиция за четвърти мандат с 25% от гласовете.

На второ място се очаква да бъде антиислямската формация на крайнодесния Геерт Вилдерс – Партията на Свободата.

Второто място на Вилдерс вече е оспорвано от лявоцентристката партия Демократи 66 на Сигрид Кааг, която участваше в досегашното управление.

Но на тези избори има и нови кандидати и това може да направи нещата по-несигурни, отбелязва Франс прес и напомня, че след последните избори през 2017 г. преговорите за ново правителство отнеха седем месеца.

Общо 37 партии участват в борбата за 150-те места в долната камара на парламента. Това е рекорд. В страната, в която политическият пейзаж е фрагментиран, обикновено накрая се стига до комплексни коалиции.

Партията на Рюте досега разполагаше с 32 места в парламента и ръководеше 4-партийна коалиция, в която влизат освен гореспоменатите две парти и Християнският съюз.

В навечерието на изборите – в неделя, стотици хора изразиха недоволството си към правителството в столицата Хага, като полицията се намеси и разпръсна демонстрантите с водни оръдия.

Въведеният в края на януари от властите като част от мерките срещу коронавируса вечерен час също породи масови протести, прераснали в сблъсъци със силите на реда в цялата страна. Сега заради тридневните избори се прави изключение от вечерния час, за да могат хората да стигнат безпрепятствено до изборните секции.

Властите на Нидерландия първо въведоха много по-меки мерки срещу коронавируса, но през последните месеци затегнаха рестрикциите за работата на търговски обекти, за носенето на маски, за социалната дистанция и за влизането в страната.