Премиерът на област Мадрид подаде оставка и свика предсрочни избори

Изгряваща звезда на Народната партия Исабел Диас Аюсо зае поста през 2019 г. и стана известна с това, че нееднократно се противопоставяше на лявото правителство на премиера Педро Санчес

Премиерът на испанската автономна област Мадрид Исабел Диас Аюсо, представителка на консервативната опозиция, подаде оставка днес и свика предсрочни регионални избори на 4 май, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това радикално размества пластовете на политическия живот в страната.

„Исабел Диас Аюсо реши да подаде оставка от поста си и да свика предсрочни избори“, обяви днес нейният заместник Игнасио Агуадо, член на малката дясноцентристка партия „Сиудаданос“ („Гражданите“), която заедно с консервативната Народната партия управлява в най-богатата в икономически план и с най-многобройно население област в страната.

Агуадо обвини Диас Аюсо, че е нарушила споразумението за съвместно управление между консерваторите и центристите, отбелязва ТАСС.

Решението за свикване на предсрочни избори в Мадрид бе взето от Исабел Диас Аюсо след като „Сиудаданос“ и Испанската социалистическа работническа партия се споразумяха да повдигнат въпроса за вот на недоверие на правителството на Народната партия в област Мурсия.

Освен в Мадрид и Мурсия, Народната партия и „Сиудаданос“ управляват в още две от 17-те автономни области в страната.

Изгряваща звезда на Народната партия Исабел Диас Аюсо зае поста премиер на област Мадрид през 2019 г. и стана известна с това, че нееднократно се противопоставяше на лявото правителство на премиера Педро Санчес, отказвайки по-конкретно да въведе в региона по-строги мерки срещу новия коронавирус, за да защити местната икономика, отбелязва АФП.