Проф. Иван Илчев: Да, управляват ни нищожества!

Ден след обществената буря, която проф. Иван Илчев предизвика с изказването си „Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!”, казани в национален ефир, смелият историк не се отказва от думите си и не съжалява за тях

Бившият ректор на Софийския университет бе гост на празничното студио по БНТ в деня на Националния празник Трети март, в което той коментираше чувството за свобода у всеки един човек и отхвърлянето на общоприети авторитети. Водещата на предаването прекъсна думите му, за да включи пряко от връх Шипка речта на парламентарния шеф Цвета Караянчева. Тогава докато течаха кадрите от историческия връх зад кадър се чуха откровените думи на проф. Илчев по адрес на управляващите.

„Не искам да влизам в мръсни политикански игри. Казах си мнението в личен аспект на събеседника до мен – режисьора Виктор Божинов. Това дали микрофонът е бил включен или не, не е моя работа. Това е дело на техническите служби“, заяви днес пред Lupa.bg проф. Иван Илчев.

На въпрос дали би ли се извинил на Цвета Караянчева заради думите по неин адрес историкът каза: „Аз говорих в множествено число за политически елит.“

„Не бих искал да коментирам повече, защото ще ме обвинят, че трупам някакъв политически капитал, а не това ми е целта“, каза пред Lupa.bg проф. Иван Илчев

Както вече Lupa.bg съобщи хиляди българи скочиха в подкрепа на бившия ректор на Софийския университет след техническата „грешка” на БНТ, която произведе скандала на седмицата.

Хиляди българи скочиха в подкрепа на проф. Иван Илчев след техническата „грешка” на БНТ, която произведе скандала на седмицата.

Навръх Трети март бившият ректор на Софийският университет каза буквално следното, докато зрителите на националната телевизия гледаха шефката на парламента Цвета Караянчева от Шипка: „Бoжe Гocпoди, кaкви нищoжecтвa прocтo cтoят нaчeлo нa бългaрcкaтa държaвa!” До изпуснатата реплика се стигна в мoмeнт, в кoйтo микрoфoнът му в cтудиoтo oщe нe бe изключeн oт aпaрaтнaтa.

Наглед скандалните думи, обаче, срещат невероятна подкрепа на българите в социалните мрежи. Докато политиците са по-скоро умерени, обикновените фейсбукари са доста откровени в коментарите към думите на професора за ПКП Караянчева.

Левият политик-милионер Георги Кадиев, например, написа следното:

„Става ми жал за Цвета Караянчева, но и за българския парламент. За нея, защото е слабохарактерна и позволи Борисов, а сега и проф. Илчев, да си го изкарват на неин гръб. Сега вече е късно да направи каквото и да е, ще загуби мястото в Кърджали и ще остане в историята единствено с определението ПКП.

Но още повече за българския парламент и българското правителство, защото Илчев каза на глас това, което знаем: нищожества стоят начело на държавата”.

Не толкова дипломатични са обикновените българи. Виолета Савчовска пише следното: „А Вие смятате, че Караянчева е имала шанс да остане в историята с нещо друго, освен ПКП? Само си помислете, че това недоразумение вече ще седи наравно с Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Драган Цанков. Трябва да ни е срам, не да я жалим.

Велико Великов пък смята, че „ПКП е унижение за Парламента и за всички нормални българи. С интелект, външност и обаяние, подходящи за паднала квартална пияница…. Позор за България!!!