Проф. Константинов: Хората от подвижните избирателни комисии трябва на 100% да бъдат ваксинирани

„От днес членовете на секционните комисии са получили покана да се явят за първа доза ваксина“, обясни още проф. Константинов

Хората от подвижните избирателни комисии трябва на 100% да бъдат ваксинирани – те ще контактуват с карантинирани или даже болни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Михаил Константинов – математик и председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“.

„Имаме голям опит, защото както знаете, хората в неравностойно положение с двигателни проблеми, на последните избори могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, когато в рамките на една секция се натрупат достатъчно много заявки. Тогава се прави подвижна избирателна комисия, която посещава тези избиратели и те гласуват. Мисля, че в случая ще бъдат поне 10. Сега допълнително ще има противоепидемични мерки“, обясни проф. Константинов.

По думите му членовете на избирателната комисия и съответните избиратели ще бъдат с маски, ще има средства за дезинфекция.

„Тези хора, които ще ходят по къщите, те вече 100% трябва да са ваксинирани. Там изключение не може да има, защото те вече ще контактуват с хора, които са карантинирани или даже болни. Да не забравяме, че един болен човек си има пълни конституционни права. Не можем да го ограничаваме. Ако комисиите са ваксинирани, не виждам какво толкова ще им се случи. Знаете, че ваксината дава много висок процент на защита. Първо, висок процент на защита от заразяване и второ – дори случайно да се заразите, ще го изкарате много по-леко. Това нещо ще окаже своето влияние“, подчерта проф. Константинов.

Той уточни, че вече е сред ваксинираните.

„Аз работя в „Информационно обслужване“ – фирмата, която обработва изборните резултати. Ние сме приравнени в това отношение към изборната администрация. Нашата ваксинация започна на 9 февруари и другата седмица всички наши членове, включително и аз, ще получим втора доза“, добави още проф. Михаил Константинов.

От днес членовете на секционните комисии са получили покана да се явят за първа доза ваксина, обясни още проф. Константинов.

„На тези избори трябва да се осигури сигурност по две линии. Първата много важна е политическата – да има доверие в изборите. В България това се осигурява с обстоятелството, че във всички избирателни комисии мнозинство има опозицията. Ще ви дам само един пример, в ЦИК има 21 членове – 11 са на опозицията, а 10 на управляващите. Във всяка комисия решенията се взимат с мнозинство 2/3, така че опозицията не само държи тази блокираща квота от 1/3, но тя има обикновено мнозинство във всички комисии“, коментира проф. Константинов.

По думите му нито едно решение във всичките тези 20 000 секционни комисии, 31 районни и 1 централна, не може да се вземе без опозицията.

„Затова са ми много смешни тези оплаквания, че видиш ли някой щял да ни излъже. Няма кой да ни излъже – вашите хора са там. Ако вашите хора, говоря на опозицията, ви излъжат, това си е ваш проблем. Това нещо е налице във всички избори от 1991 г. досега“, допълни той.

„Второто нещо, с което се сблъскваме за първи път, е осигуряването на медицинска сигурност в условията на пандемия. Знаете, че започна ваксинацията на комисиите. ЦИК и Районните избирателни комисии получиха първата доза ваксина. От днес членовете на Секционните комисии са получили покана да се явят за първа доза, така че да има време до изборния ден, да получат и втора. Както знаете, дори и първа доза да има само, това дава доста висока степен на защита“, посочи той и уточни, че в този смисъл всички 80 000 души изборна администрация ще бъдат максимално защитени. „От тях самите зависи да се възползват от правото си на ваксина“, каза още той.

За първи път на парламентарни избори ще се гласува с толкова много машини. В приблизително 9500 секции ще има по една машина, обясни още проф. Михаил Константинов.

„Досега сме гласували с 3000 машини, но на европейски избори през 2019 г. Така че това ще е едно ново предизвикателство към секционните избирателни комисии, които трябва да бъдат обучени много добре за новите задачи, които ще трябва да изпълняват. Избирателят ще реши дали да гласува с хартиена, или с електронна“, коментира проф. Константинов.

По думите му по негова информация в момента машините са в склад. „Както знаете, ЦИК фактически е собственик на машините. Доколкото знам, този склад сигурно е в Министерски съвет. Този въпрос не мога го коментирам компетентно, защото не е в моите задължения“, каза още той.

„Няма забрана някой да си извади телефона и да си снима. Разбира се, ако председателят на комисията му каже, че пречи, той трябва да престане. Според мен това снимане няма абсолютно никакъв смисъл. Точно нулев е. Но той за съжаление парадоксално може да помогне на купувачите на гласове“, коментира още проф. Михаил Константинов.

„Когато някой купи Вашия глас, Вие все пак имате контрол над гласа си. Можете да влезете в тъмната стаичка и да гласувате както искате. Можете да приберете парите на продавача, което аз винаги съветвам избирателите – да вземат парите и да си гласуват както искат. Продавачът, дилърът, няма контрол над Вашия глас. Ако се въведе видеонаблюдение, самите дилъри ще кажат на хората, на които им купуват гласовете, че всичко се следи и снима. Това, че няма да се снима в тъмната стаичка, няма никакво значение. Хората ще бъдат уплашени и убедени, че всичко ще се снима“, изтъкна проф. Константинов.

По думите му много силно ще се улесни задачата на изборните дилъри, което в никакъв случай не бива да се допуска, защото купуването и продаването на гласове е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

„Не съветвам хората да си продават гласа, но ако все пак се е случило нещо такова – гласувайте както искате, не могат да ви контролират гласа. По този начин искам да обезкуража и дилърите. Няма как да си контролирате избирателите, ако те са малко от малко умни хора, така че не си хабете парите“, допълни той.

Проф. Константинов уточни, че в България масово се купуват гласове на местни избори.

„Защото тогава няколкостотин гласа могат да променят един кметски избор. Сега цената на един мандат условно казано в гласове е 12 000-13 000 гласа. Само за да спечелите един мандат, трябва да получите 13 000 гласа. Това лесно ли става? Затова на парламентарни избори се купуват много малко гласове, а на президентски – хич. Спомняте си на последните президентски избори единият кандидат би с много, почти 2:1. Разликата беше толкова съкрушителна, че няма такава покупко-продажба, която да компенсира такава разлика. Продават се гласове на местни избори, значително по-малко на парламентарни и на европейски, а на президентски никой не си хаби парите да продава“, каза още проф. Михаил Константинов.