Румен Петков: В България бяха направени груби опити да се манипулира информацията за обществото и позицията на американските сенатори да се представи като лична

Не казвам, че Борисов сега подслушва американското посолство, но не мога да кажа, че не ги подслушва”

В България бяха направени груби опити да се манипулира информацията за обществото и позицията на американските сенатори да се представи като лична. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с публикацията на двама американски сенатори за корупцията в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Той посочи, че в понеделник АБВ ще изпрати писмо до Н. Пр. Херо Мустафа с молба да предостави информация относно заявените позиции от двамата сенатори.

„Първо, изявлението вчера на двамата сенатори в САЩ. Единият е председателят на Комисията по външна политика. Те изразиха официалната позиция на Комисията, което означава на Сената. В България бяха направени много груби опити да се манипулира информацията за обществото и това да се представи като някаква лична позиция. Трябва да изразя смущенията си от ентусиазма на представители на властта да лъжат и да спекулират със стратегическите ни партньори. Второ, трябва да кажа, че за пръв път от 30 години Институция в САЩ заема ясна и категорична позиция за обективната среда в България, за изключителната корупция на Борисов, за изключително отровената медийна среда“, каза Петков.

„Директорът на Националното радио обяви, че е обект на натиск. Това са неща, които не може да не тревожат. Друг е проблемът, че ние трябва да излезем от 7-те години на миналия век – какво казаха другарите от Москва. Ако сме излезли в Съветския лагери да влезем в друг лагер и да се съобразяваме и да живеем с мисълта какво ще ни кажат новите братя – значи работата е зле. За това борбата с корупцията е на първо място наш вътрешен въпрос“, коментира още Петков.

Според него това е крачка от страна на САЩ, която българските граждани ще оценят по достойнство. „Последните години за съжаление администрацията на САЩ и посолството в София не дават абсолютно никакъв знак на добронамереност към България и българския народ. Фактът, че позицията беше качена на страницата на посолството, е достатъчно окуражаваща. Моята позиция е, че посланик Херо Мустафа е абсолютно неадекватна с отношенията си с българския министър-председател“, каза още Румен Петков.

„Утре ще направя друго специално изявление. За 10-ти е насрочен съдебният процес, в който ние искаме от АЕЦ „Козлодуй“ да ни предостави информация за хората, които са посетили централата, в това число чуждите граждани и да ни предостави информация какви документи са предоставени на посланика на САЩ. Ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ отказа, т.е. за чужденците може, за българите не може“, допълни още Петков.

Не казвам, че Борисов сега подслушва американското посолство, но не мога да кажа, че не ги подслушва. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с публикацията на двама американски сенатори за корупцията в България.

Румен Петков коментира и последните телевизионни изявления на ген. Атанас Атанасов.

„Обръщам се към съпругата на г-н Атанас Атанасов и към г-жа Люба Кулезич с настояване да разкажат на обществото това, което преди години разказаха на мен. То е как при разделянето на г-н Атанасов с тогавашната му съпруга, какво той е изнесъл от вкъщи. Един сак с милиони долари, пачки по 100 долара. Жената дойде в присъствието на г-жа Кулезич ми разказа това събитие. Настоявах да даде показания, защото нямаше друг начин да бъде привлечен за разследване г-н Атанасов, защото беше народен представител с имунитет. Жената се уплаши и ми разказа много картинно защо я е страх и няма да даде показания. На другия ден тя пое ангажимент, че ще го разкаже пред компетентните органи. Важно е тези неща да се знаят. По този случай трябва да си дадем сметка, че сме заплашени от възстановяване на политическата полиция в най-уродливите й форми“, каза още Петков.

Той даде пример със себе си. „Аз и семейството ми сме били подслушвани, проследявани, с всички екстри. Външо проследяване и т.н. от политическата полиция на Иван Костов. Контраразузнаването тогава е ръководено от Атанас Атанасов. 6 месеца. По същия начин са били преследвани, подслушвани без всякакви аргументи повече от 10 кмета в България. Димитър Калчев светла му памет, Костадин Паскалев да е жив и здрави и много други“, посочи още Петков. По думите му тогава се е управлявало контраразузнаването в интерес и угода на режима на Иван Костов.
„Както са подслушвали мен и моето семейство, така 6 месеца на пълен контрол е било подложено американското посолство. От посланика до портиера. Казвам го, защото съм гледал документацията по въпроса“, каза Петков.

Той изтъкна, че няма съмнение в предаността на Иван Костов и на Атанас Атанасов към приятелите ни от САЩ, но у тях очевидно живее Дзержински.

Според него както е подслушвал посолството на Северна Корея, по същия начин е подслушвал и това на САЩ. „Това е отношението на режима на Костов. Той е прозрял, че ще дойде мига, че президентът на Северна Корея и президентът на САЩ ще се прегърнат. Това е вън от всякакво съмнение, но да е пределно ясно, че подслушването е с тази цел. Те са си говорили, че искат да вземат Марица 1 и Марица 3, Костов им ги продаде, ние плащаме. Не казвам, че Борисов сега ги подслушва. Не мога да кажа, че не ги подслушва. Сигурно не през контраразузнаването“, допълни още Румен Петков.