Румъния временно спира ваксинирането с проблемната партида на „АстраЗенека“

Решението е във връзка с подадени сигнали за смъртни случаи след поставена ваксина на тази компания. Здравните власти в Дания, Норвегия и Исландия спряха в четвъртък употребата на ваксината

Румънските власти временно спряха да ваксинират хора с определена партида на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca като „крайна предпазна мярка“. Те ще продължат да използват други дози от този препарат, съобщи здравното министерство, цитирано от сайта CNA.

Решението е във връзка с подадени сигнали за смъртни случаи след поставена ваксина на тази компания.

Италианските здравни власти са разпоредили изтеглянето на партида от ваксината на AstraZeneca след смъртта на двама мъже в Сицилия, които са били ваксинирани малко преди това.

Докато тече разследването на смъртните случаи там, властите в Букурещ съобщиха, че спират използването на дози от същата партида като в Италия.

Румъния е получила 81 600 дози в началото на февруари и е използвала досега 77 049.

Ваксинирането с дози от тази партида ще бъде прекъснато, докато Европейската агенция по лекарствата приключи с проверката.

Това решение е взето като предпазна мярка, без да има научен аргумент, който да го оправдае, се казва в изявление на националния комитет на Румъния, отговарящ за ваксинацията срещу COVID-19.

„Решението за поставяне под карантина на съответната партида е взето изключително въз основа на събитието в Италия“, се казва още в изявлението

Здравните власти в Дания, Норвегия и Исландия спряха в четвъртък употребата на ваксината на AstraZeneca след съобщения за образуване на кръвни съсиреци при някои ваксинирани, а Австрия спря да използва конкретна партида от препарата, докато разследва смъртен случай, за който се предполага, че може да има връзка с ваксинирането.

Румънските власти заявиха, че страната не е получила дози от партидата, спряна в Дания и други държави.

Източник: БНР