Сайтът Lupa: Конкурсът за директор на АЕЦ “Козлодуй” е нагласен!

АЕЦ „Козлодуй”

Бившият евродепутат Владимир Уручев ще стане шеф на Съвета на директорите, след което ще го изберат за негов председател, а после и за директор на централата

Конкурсът за нов Съвет на директорите в АЕЦ „Козлодуй“ е нагласен. Вече е решено кой да поеме атомната електроцентрала. Бившият евродепутат Владимир Уручев ще стане шеф на Съвета на директорите, след което ще го изберат за негов председател, а после и за директор на централата. Това предположи пред сайта Lupa.bg ядреният експерт инж. Георги Котев.

По думите му сегашният шеф на атомната електроцентрала Наско Михов ще стане заместник на Уручев. Поради тази причина сегашният председател на Съвета на директорите Жаклен Коен не е подал документи за участие в конкурса.

„До 1 януари 2007 г. Владимир Уручев е главен инженер на четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“, които вече са затворени. В продължение на 2 г. се „усвояват“ 300 млн. щатски долара за спасяването на тези блокове. Само че това не се случи и никой не поиска от Уручев тези пари да бъдат върнати. Нещо повече той се озова в листите на ГЕРБ за евродепутат“, обясни инж. Котев.

„През втория мандат на Борисов за изпълнителен директор на атомната електроцентрала е сложен Валентин Николов, който не е от бранша. За да може да работи, за негов заместник е избран Владимир Уручев, който от своя страна е инсталиран в управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Чл. 68 на Конституцията обаче забранява хора на публични длъжности да вземат ръководни постове в държавни предприятия.  Затова заедно със Стефан Стойков сме подавали заявление за конфликт на интереси в Комисията на Филип Златанов срещу Уручев. Златанов го оправда с аргумента, че член на европарламента не е публична позиция“, каза още инж. Котев.