Себастиан Курц: За да получи България повече ваксини, ще внесем корекция в механизма за разпределение

Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп, заяви канцлерът

Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да покажем, че можем заедно да се справим с пандемията. С моите колеги говорихме, че трябва да има пропорционално разпределение на медикаментите. Споразумяхме се всяка държава да получи необходимото й количество по едно и също време. Но картината в момента е различна заради забавянето на доставките от компаниите производители.

Това обясни австрийския канцлер Себастиан Курц по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов след среща във Виена с премиерите на Чехия – Латвия, Словения – и Хърватия, съобщава „Труд“.

„Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините, да има справедливост при разпределението. Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на ваксините“, каза още канцлерът.

„Виждаме много ясно, че в Малта например се слагат 27 ваксини на 100 души от населението, а в други страни по 5. Някои страни през май ще успеят да ваксинират населението, а други, ще ваксинацията продължава до 10 седмици повече. Това води до напрежение в ЕС и не се разбира от гражданите на ЕС“, заяви Курц.

„Всички хора в ЕС предполагаха и очакваха, че всички ще имат едновременно равен достъп до ваксините. Как това се случи, вече стана ясно. Ние имаме вече и становище от ЕК, от председателя на Съвета Шарл Мишел. Решението на ЕК е интерпретирано по различен начин, техническите подробности са били по различен начин интерпретирани и това води до различните количества ваксини, които се предоставят на страните. Важно е заедно с Усрула фон дер Лайен и Шарл Мишел да направим една корекция на този механизъм, за да не получи България само една трета от ваксините спрямо други страни. Трябва да има справедливост при разпределението на ваксините. Трябва да внесем една корекция в механизма за разпределение на ваксините. Европейската солидарност трябва да влезе в действие, за да имаме успешен и справедлив имунизационен процес. Различните в ЕС трябва да бъдат минимализирани. Има страни, които са много напред, и такива, които са много назад в имунизационния процес. Това е един проблем, който трябва да бъде решен“, допълни той.