Северна Македония спря на границата наш дипломат с дарение от над 900 български книги

Вицепремиерът Екатерина Захариева е изпратила спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП „Деве баир“, за да съдейства на г-н Виктор Стоянов, който е спрян от властите на Република Северна Македония с дарение от 920 български книги.

Това обявиха от МВнР

Той се е опитал да внесе български книги „Български народни песни на Братя Миладинови“ в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие“, казват още в позицията си от МВнР.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Малко по-късно стана ясно, че проблемът скоро може да се разреши, като трябва да се предостави писмо от културния ни център в Скопие до граничните власти, за да може книгите да бъдат допуснати на територията на РС Македония.

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

Снимка: wikimapia