СМТ: Големите магазини за нехранителни стоки да бъдат отворени – в името на здравето

Големите магазини за нехранителни стоки да бъдат отворени при евентуалното удължаване на епидемичните мерки. За това призовава Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Според сдружението към момента мерките, които включват и търговските обекти с над 300 кв.м. търговска площ, водят само до пренасочване на целия клиентски поток и стотици хиляди българи се струпват просто в по-малки като брой и площ магазини, където не може да се осигури дистанция. Това има точно обратен от търсения ефект и води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на Ковид-19.

„Възстановяването на дейността на големите магазини ще има положителен здравен ефект, тъй като в тях е възможно да бъде осигурена необходимата дистанция между пазаруващите и пропускателен режим с цел избягване на струпване на много клиенти, каквото вече са наблюдава в по-малките обекти“, заявяват от СМТ и уверяват, че водещите търговци вече са показали, че имат и капацитета, и мотивацията да спазват стриктно предписанията на здравните власти.

„Доказателство за това е фактът, че функционирането им не само не доведе до ръст на заболеваемостта, но и допринесе за добър контрол на разпространението на вируса.“

От СМТ задават и следните въпроси:

На базата на каква информация и какъв анализ беше приета мярка, която предполага, че големите магазини са по-рискови за разпространението на коронавируса спрямо по-малките?

На базата на каква информация и какъв анализ беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м. може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м. трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса?

Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?

Как може да се обясни фактът, че в периода от средата на ноември до средата на януари, когато големите нехранителни магазини работеха без прекъсване, среднодневният брой на новозаразените с коронавирус в България спадна почти 10 пъти?

Подобни статии

От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година

Искането да не се пипа максималният праг, при условие че се...

Още в катергорията

От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година

Искането да не се пипа максималният праг, при условие...

Акциите падат и петролът поевтинява

Най-рязко се обезцениха дяловете на авиокомпаниите и други свързани...