Спреният на границата Виктор Стоянов разкри как се е стигнало до поредното напрежение по оста София – Скопие

„Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на ДДС или такса мито. Нямам представа защо бях спрян“

Вчера, по информация на МВнР, пратка с български книги за Северна Македония беше спряна на границата със западната ни съседка. Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония” разкри как се е стигнало до поредното напрежение по оста София – Скопие.

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 1960-а година, според която се налага цензура на печата“, коментира пред „Нова телевизия“ Стоянов.

Дарението от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови беше спряно вчера. С протестна нота, българското Външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна в Европейския съюз.

„Книгите не нарушаваха нито един закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на ДДС или такса мито. Нямам представа защо бях спрян. Нямам писмен документ от РС Македония. Писмен документ не беше представен и на консула ни“, разказа още Виктор Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казали на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, властите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че след като изпратя писмо до митническата служба в Скопие, ще ме пуснат. Така минаха 7 часа без развитие и с изискване на писма”, добави той.

Инициативата „Изпрати българска книга в Македония” е дарила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

Кадър: NOVA

Свързани новини: 

Северна Македония спря на границата наш дипломат с дарение от над 900 български книги