Съдът остави в ареста трима обвиняеми по разследването за шпионаж

Военно-апелативният съд остави в ареста трима обвиняеми по разследването за шпионаж.

Това са Димитър Влахов, служител във военно разузнаване, Любомир Медаров, директор на секретната регистратура в НС и полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.

По-рано съдът отказа да измени в по-лека и мярката на Петър Петров, зам.-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната. Мерките на обвинените в шпионска дейност се гледат при закрити врата.

Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция. Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека.

По делото има внесени три тома нови доказателства. Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменава.

По думите му, по това дело не е изяснен предметът на престъплението, а именно дали представлява държавна тайна информацията, която се твърди, че полк. Петров е събирал.

Прокурор Стоян Лазаров заяви, че новите доказателства допълват данните за шпионската дейност, извършвана от обвиняемия. И допълни, че полк. Петров не е дал обяснения.

Адвокатът му Васил Василев каза пред медиите, че неговият клиент няма обвинение да е предавал на някого нещо. Той заяви, че за неговия подзащитен е спокоен и не знае за каква държавна тайна той е в ареста.


Като обясни, че ако няма държавна тайна, няма и шпионска дейност. Василев коментира още, че съдът е потвърдил постоянния арест на Медаров без да каже своите мотиви, което според него е недопустим от правото акт.

Започна и разглеждането на молбата за изменение в по-лека мярка и на Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев, който също е обвинен в шпионска дейност.

Неговата мярка ще бъде разгледана в понеделник. Шестима души бяха задържани преди седмица за събиране и разпространение на квалифицирана информация в полза на чужда държава.

Военният съд ги остави за постоянно в ареста, а адвокатите на всичките обжалваха решението на съда пред второинстанционния съд. Преди седмица шестима души бяха задържани за шпионаж в полза на Русия.

Източник: БТА