Това са изгонените от България руски дипломати

Офицерите от руското външно разузнаване Александър Зинкин и Максим Рибкин получавали документи с гриф „НАТО: секретно“. Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент, научи БНТ.

Максим Рибкин е първи секретар в посолството на Руската федерация и Александър Зинкин е втори секретар.

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК.

В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

За година и половина уличените и изгонени от България руски дипломати вече са осем.

Тази сутрин, след почти 24 часа заседания, Софийският военен съд остави в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва.

От обвинението твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу т.н. „резидент“ – Иван Илиев, бивш шеф във Военното разузнаване, неговият бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-шефът на дирекцията за бюджета и разходите на армията в Министерството на отбраната – полковник Петър Петров и един действащ служители на военното разузнаване. В ареста остава и съпругата на сочения за лидер на групата Илиев – Галина Илиева, която е с двойно гражданство.

Тя е била връзката на обвиняемите с руското посолство и според доказателствата е предавала на руски дипломати секретните документи. Вторият действащ служител на Военното разузнаване, който е обвинен е с парична гаранция. Той е дал показания, в които е направил пълни самопризнания.