Учени откриха родствени на COVID-19 вируси в биоматериал от прилепи в Китай

Повечето вирусни патогени при хората първоначално се появяват в дивата природа и понякога се предават от животни. Прилепите се считат за носители на редица вируси, които причиняват болести при хората

Изследователи от Австралия и Китай проведоха мащабно проучване на биоматериала на прилепите, живеещи в един от регионите на провинция Юнан в югоизточната част на Китай, и откриха четири генома на коронавируса, свързани със SARS-CoV-2. Това става ясно от препринта на проучването, публикувано на онлайн ресурса bioRxiv, предава Агенция „Фокус“.

„Проучихме 411 проби от 23 вида прилепи, живеещи в малък регион в провинция Юнан, Китай, от май 2019 г. до ноември 2020 г…. От тези данни извлякохме 24 генома на коронавирус, включително четири родствени с новия SARS-CoV-2 и три генома, свързани със SARS-CoV“, се казва в публикацията.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Един от тези вируси, RpYN06, има геномна структура, подобна на SARS-CoV-2, тя е 94,5% идентична.

„Нашето проучване подчертава забележителното разнообразие от вируси при прилепите в местен мащаб, както и факта, че свързаните вируси SARS-CoV-2 и SARS-CoV се развиват в диви животни в широкия географски регион на Югоизточна Азия и Южен Китай. Тези данни ще помогнат в усилията за откриване на произхода на ТОРС-CoV-2 и други патогенни вируси“ обобщават учените.

Както отбелязват изследователите, еволюционните корени на SARS-CoV-2 не са идентифицирани, въпреки факта, че редица свързани коронавируси вече са открити.

Повечето вирусни патогени при хората първоначално се появяват в дивата природа и понякога се предават от животни. Прилепите се считат за носители на редица вируси, които причиняват болести при хората, като например вируса Марбург, Ебола и коронавируса.

Коронавирусите са заразни не само за хората, но и за различни домашни и диви животни, включително прасета, котки, кучета, пилета, елени и таралежи.