Франция отправи тежки обвинения към Великобритания заради „АстраЗенека“

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан упрекна Русия, че превръща ваксината си Спутник V в средство за пропаганда, предаде БТА. цитирайки Франс прес.

„По начина, по който всичко това се управлява, става дума по скоро за средство за пропаганда и за агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и медицинска помощ“, заяви Льо Дриан пред френското радио „Франс енфо“. Той посочи като конкретен пример Тунис, където Русия е вдигнала голям шум, че ще даде 30 000 дози, а в същото време международният механизъм КОВАКС е дал 100 000 дози и ще достави още 400 000 дози до месец май. До края на годината за Тунис са предвидени 4 милиона дози ваксина, което е истинска проява на солидарност и на здравно сътрудничество, подчерта Льо Дриан.

В по общ план дипломат номер едно на Франция изтъкна войната за влияние около ваксините, в която са се впуснали Пекин и Москва. „Китай и Русия водят една политика за влияние чрез ваксините, преди да ваксинират собственото си население“, каза Льо Дриан. Той посочи като пример Сенегал, където Китай обяви, че е доставил 200 000 дози от своите ваксини, докато КОВАКС е доставил вече двойно повече. Министърът отправи критики и срещу Лондон. Той обвини Обединеното кралство, че извършва шантаж във връзка с доставките на ваксината на АстраЗенека, защото има проблем със запасите, предназначени за втора доза за британците, получили вече първата си доза.

„Не може да се действа така, малко като шантаж е. Те искаха да ваксинират колкото се може повече хора с първа доза и се оказаха с недостиг за втората. Европа не трябва да плаща за тази политика“, заяви Льо Дриан. „Обединеното кралство с гордост казваше колко много хора е ваксинирало с първа доза, но те имат проблеми с наличните количества втора доза. Човек е ваксиниран, когато получи и двете дози. Днес има толкова ваксинирани с две дози, колкото и в Обединеното кралство“, заяви той. Според последните данни Обединеното кралство е ваксинирало с две дози 5,3 процента от населението си, а Франция – 5 процента.

Льо Дриан подчерта също, че трябва да се постигне с Обединеното кралство сътрудничество, за да може АстраЗенека да изпълни задълженията си по договорите с ЕС. Льо Дриан призова за постигане на съгласие по този въпроси и подчерта, че ще би било потресаващо, ако се стигне до война заради ваксини между Обединеното кралство и Европа. Малко след изказването на Льо Дриан говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия и Китай не използват ваксините си като средство за влияние на международната сцена, предаде Франс прес. „Абсолютно не сме съгласни с обвиненията, че Русия и Китай използват коронавирусната пандемия и проблема с ваксините като средство за влияние“, заяви Песков.

Същевременно стана ясно, че Ливан ще получи първата си партида от руски ваксини, внесени с помощта частния сектор, предаде Асошиейтед прес. Става дума за 50 000 дози Спутник V. Досега Ливан е получил над 224 000 дози от препарата на Пфайзер/Бионтех и близо 100 000 тях са вече поставени. Страната започна да получава и дози от АстраЗенека, като първите над 33 000 дойдоха в сряда. Относно руската ваксина днес пък Германия потвърди, че е готова да я използва, ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, предаде Франс прес, като цитира германския правителствен говорител Щефен Зайберт.