Шарл Мишел: Топ приоритет остава ускоряването на ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС

Мишел предлага да информира държавните и правителствени ръководители за резултата от последните си разговори с руския президент Владимир Путин преди провеждането на по-стратегически дебат за Русия на следващия физически Европейски съвет

„Наш топ приоритет остава ускоряването на ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС“ – това казва в писмото-покана до европейските лидери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел за видеоконференцията в четвъртък и петък. Той добавя, че американският президент Джо Байдън ще сподели с евролидерите своята гледна точка за бъдещото сътрудничество.

Мишел уточнява, че темите, които лидерите ще обсъждат, са пандемията от COVID-19, международните отношения, икономическия и цифров дневен ред.

„Продължаващата работа за увеличаването на производството на ваксини, на тяхната доставка и гарантирането на повече прозрачност и предвидимост на наличността им трябва да се ускори“, е категоричен председателят на Европейския съвет.

Лидерите ще дискутират също цифровия сертификат.

Мишел предлага да информира държавните и правителствени ръководители за резултата от последните си разговори с руския президент Владимир Путин преди провеждането на по-стратегически дебат за Русия на следващия физически Европейски съвет.

„Във връзка със събитията в Източното Средиземноморие, ще обмислим, от гледна точка на срещата ни през юни, подсилване на ангажиментите си с Турция по последователен, условен и обратим начин“, заявява Мишел.

Източник: fakti.bg