Шефът на аптекарите Николай Костов: Недоверието към “AstraZeneca” расте

Той посочи, че препарата „Ремдeсивир“ се използва най-често при лечението на COVID-19

„Недоверието към “AstraZeneca” расте заради последните данни за рискове от тромбоза. Данните бяха разгледани подробно от ЕМА. Тя излезе със съобщение, че рисковете от тромбози не могат да бъдат отхвърлени напълно. Случаите не са доказано свързани с ваксината, но не могат да бъдат абсолютно пренебрегнати. И затова беше допълнена и листовката на “AstraZeneca“, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него в такива случаи се прави разследване върху всички съобщения за подобни проблеми от всички национални агенции.

„В различните държави предпочитат различни ваксини. Във Великобритания си харесват AstraZeneca. В Европа е по-голямо доверието към Pfizer и Moderna. В България също“, каза Костов.

Той посочи, че препарата „Ремдeсивир“ се използва най-често при лечението на COVID-19.

„Ако имаме проблеми със сърдечно-съдовата системата, трябва да се правят кръвни изследвания през няколко дни. При хора с риск от тромбоза се прилагат антикоагуланти дълго време след отшумяване на симптомите. Много хора имат и проблеми със съня. Наблюдава се увеличение на покупките на подобен тип медикаменти“, каза още Костов.

Фармацевтът уточни, че е важно да приемаме хранителни добавки като витамин D, селен и цинк след преболедуване на коронавирус.

„Кръвната плазма е изключително ефикасно лечебно средство. Мен лично тя ме спаси. Бях много тежко болен“, разказа Костов и добави, че тя се прилага еднократно.