Ще бъде ли намален изпитният материал за матурите след 7 и 12 клас

Поводът за исканията на обществения посредник са жалби на родители и ученици, свързани с непълното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение

Да се намали изпитният материал за националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и за матурата след 12 клас, а външните оценявания след 4 и 10 клас да бъдат отменени. Това поиска в препоръка до образователното министерство в неделя омбудсманът Диана Ковачева. Поводът за исканията на обществения посредник са жалби на родители и ученици, свързани с непълното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение.

Промени в изпитното съдържание за 7 и 12 клас по-рано предложи и Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в София. Според него изпитите след 4 и 10 клас следва да са незадължителни и без поставяне на оценка. Такова е и становището на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Предложението за промяна на изпитното съдържание за НВО след 7 клас и за матурата след 12 клас идва след много разговори с родители, учители и училищни директори, а причината е дистанционното обучение, обясни пред „Хоризонт“ Стаматов.

Според Лариса Нешева, учител по математика и заместник-директор на 51 училище „Елисавета Багряна“ в София, промяна в изпитното съдържание за външното оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се налага.

Стефани Любенова, ученичка в 10 клас на профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Враца, смята, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде отменено.

Антонина Кенова от Фейсбук групата „За качествена и иновативна образователна система“ подчерта, че за голяма част от родителите разговорът по тази тема е много закъснял, защото някои деца вече са вложили доста усилия, за да се подготвят, а сега ще им кажат, че ще отпаднат теми, по които са положили труд.

Източник: БНР

Подобни статии

Радев: Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора

Държавният глава Румен Радев с първи коментар за кадровите промени във...

Още в катергорията

Радев: Време е да освободим България от усещането, че има незаменими хора

Държавният глава Румен Радев с първи коментар за кадровите...

Германия облекчава мерките за пристигащите от България – ваксинирани или преболедували

Германия облекчава мерките при пристигане в страната за гражданите,...

Израелската армия унищожи сграда с офиси на „Асошиейтед прес“ и „Ал Джазира” в Газа

По-рано бригадите „Изадин ал Касам“ информираха за изстрелването на...