50 милиона дози от ваксината „Спутник V“ ще може да достави Русия в ЕС

Две страни от Евросъюза – Унгария и Словакия – одобриха ваксината без да чакат становището на Европейската агенция по лекарствата

Русия ще може да достави в Европейския съюз 50 милиона дози от ваксината „Спутник V“, ако Европейската агенция по лекарствата одобри препарата. Това обяви ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев. Той уточни, че доставките могат да започнат през юни, предава БНР.

„Ще предоставим на Европейската агенция по лекарствата всички необходими данни за ваксината, която вече е одобрена в повече от 40 страни по света“, посочи той и добави, че партньорството трябва да е по-важно от политиката.

Две страни от Евросъюза – Унгария и Словакия – одобриха ваксината без да чакат становището на Европейската агенция по лекарствата.

Разработеният в Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ препарат беше регистриран в Русия през август миналата година по ускорена процедура. Това породи скептични реакции сред експертната общност в страната и чужбина.

Миналия месец авторитетното научно списание „Лансет“ публикува резултатите от третия заключителен етап на клиничните изследвания, според които ефективността на ваксината е почти 92%.

Освен „Спутник V“ в Русия са регистрирани още две ваксини срещу Covid-19: „ЕпиВакКорона“ на Новосибирския център по вирусология и биотехнология „Вектор“ и „КовиВак“ на Федералния център за изследване и разработка на имунобиологични препарати „Михаил Чумаков“ на Руската академия на науките.