AstraZeneca: Няма данни за повишен риск от тромбоза след поставяне на COVID ваксината

Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 млн записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида, добавят от компанията

„AstraZeneca“ публикува изявление в петък, в което твърди, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, какви случаи бяха открито от няколко европейски държави през последните дни.

„Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с COVID-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население“, се отбелязва в изявлението, цитирано от CNN.

Изявлението идва, след като няколко държави в Европа спряха разпространението на ваксината, след като споделиха опасения, че употребата й може да бъде свързана с повишен риск от неблагоприятни ефекти като кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също препоръча по-рано в петък актуализирани насоки за безопасността на тази ваксина.

EMA сподели най-важните моменти от последната среща, проведена от Комисията за оценка на риска за фармакологична бдителност, посочвайки, че комисията разследва случаи на тромбоемболични събития след ваксинация с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

„Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато разследването на случаи на тромбоемболични събития продължава“, се посочва в изявлението и се добавя, че все още няма доказателства за преки връзки между тях.

Освен това Комисията препоръча актуализация на информацията за ваксината, която да включва, че алергични реакции като анафилаксия и свръхчувствителност се случват с неизвестна честота, както и че вече са докладвани потвърдени случаи на тези реакции.

Източник: БНР