EMA: Страничните ефекти на ваксината на AstraZeneca са при 0,3% от всички поставени дози

Според изнесените данни, от 9,2 млн. дози от препарата ChAdOx1-S, при 28 042 случая е докладван страничен ефект. Това не се различава особено от ваксината на Pfizer/BioNTech. При 42 млн. дози от препарата COMIRNATY са докладвани 94 303 случаи на странични

От въвеждането в употреба до днешна дата, ваксината на AstraZeneca и Оксфордският университет е показала странични ефекти при около 0,3% от всички поставени дози.

Това обявиха от Европейската агенция по лекарствата – EMA, по време на публично обсъждане по процесите на одобряване и мониторинг на безопасността на ваксините срещу COVID-19 в ЕС.

Според изнесените данни, от 9,2 млн. дози от препарата ChAdOx1-S, при 28 042 случая е докладван страничен ефект. Това не се различава особено от ваксината на Pfizer/BioNTech. При 42 млн. дози от препарата COMIRNATY са докладвани 94 303 случаи на странични ефекти, което е 0,22%.

Най-малко са нежеланите реакции при ваксината на Moderna – при 2,6 млн дози са докладвани 4550 странични ефекти, което е едва 0,17% от всички поставени дози.

Засега е налична достатъчно информация, че ваксините предлагат защита от тежко протичане срещу британския вариант (B.1.1.7).

Защитата от умерено протичане срещу варианта от Южна Африка може да варира значително в зависимост от разглежданата ваксина и са нужни още данни. Няма налична информация за ефекта върху бразилския вариант P.1, стана ясно още по време на разговорите.

От ЕМА обаче отбелязват, че е необходимо непрекъснато наблюдение на въздействието на новите варианти на SARS-COV-2 върху ефикасността на ваксините.

Ще се проведат допълнителни проучвания за сравняване на ефикасността между хора, имунизирани с дози от някои от първоначално създадените ваксини и такива, върху които ще бъдат приложени дози от адаптираните към новите варианти.

Ще се проведат клинични проучвания и за употребата на ваксини срещу COVID-19 при деца и юноши от производителите на всички одобрени до момента ваксини, като се подчертава, че някои вече са започнали този процес.

В процес на изследване са и други важни въпроси, които вълнуват населението у нас и в Европа, като необходими ли са 2 дози за хора с анамнеза за COVID-19 или 1 доза е достатъчна, какви да са интервалите между дозите и възможно ли е повишаване на имунитета с различни ваксини.

Организатор и домакин на събитието, което се проведе онлайн, беше Европейската агенция по лекарствата със съдействието на експерти от Европейския център за контрол на болестите. Участие взеха членове на екипа на групата ни Science in the Crisis – Наука в кризата – д-р Момчил Баев и Симеон Петров.

По време на обсъждането беше констатирано, че до момента всички одобрени ваксини имат положително съотношение на ползите и рисковете, а до голяма степен разликите в данните за ефикасността им се дължат на критериите и методиките на провеждане на различните клинични проучвания.

Що се отнася до данните за безопасността и страничните ефекти повечето наблюдавани и съобщени такива са с умерена до средна интензивност и са временни явления.

В някои редки случаи – 1 на 100 000, са наблюдавани тежки алергични реакции като анафилаксия, а с още по-малка честота на проявление са т.нар. тромбоемболични събития, които са наблюдавани при приблизително 30 на 10 милиона ваксинирани. Именно докладвани единични случаи на подобни реакции поставиха под въпрос безопасността на продукта на AstraZeneca.