Антикорупционната комисия внася искове за над 22 млн. лв. срещу трима души

КПКОНПИ реши на заседание днес да внесе искови молби в окръжни съдилища на обща стойност 22 240 639, 97 лв. В цената са включени и 34 моторни превозни средства, съобщават от Антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров.

В Окръжния съд в Силистра се внася иск срещу Денислав Иванов. Той е обвинен от прокуратурата в неплащане на данъци в особено големи размери – в нито един от случаите, в които е придобивал и регистрирал леки и товарни автомобили, не е плащал дължимите данъци и такси. Исковата молба на Антикорупционната комисия срещу него е в размер на 119 249 лв., като се претендира и стойността на 33 моторни превозни средства.

В Окръжния съд в Пазарджик се претендира сумата от 21 857 719,28 лв. от Васил Шуманов, както и стойността на 1 автомобил. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е получил значителна сума пари, за които е предполагал към момента на получаването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – длъжностно присвояване. Според повдигнатото обвинение, деянието е извършено по поръчение на организирана престъпна група.

В Софийския градски съд се внася иск срещу Петко Митов на стойност 263 671,69 лв. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е направил опит да изтегли пари от банка, за които е предполагал, че са придобити от тежко умишлено престъпление – измама, извършена на територията на Франция, за покупка на акции и заплащане на комисионна, като за целта е създадена фиктивна фирма в България. Деянието е останало недовършено, тъй като превеждането на сумите е осуетено от служители на банката. Проверката на Антикорупционната комисия е установила значителни несъответствия в доходите на лицето, поради което е предявен и искът за отнемане срещу него.

Подобни статии

Още в катергорията

ПРАВО НА ОТГОВОР, NEXO: Не сме престъпници, клеветят ни!

Мастита адвокатска кантора настоява за сваляне на публикация „Прокуратурата...

Организирана престъпна група в държавното обвинение: Прокурор рекетирал бизнесмени по поръчка

Организирана престъпна група в държавното обвинение! Според запознати в...